Site icon I Muslim Network

Uj!an Pada 1 Ramadan, Ustaz Ebit Sebak Kenapa Sampal Jadl Macam Ni

Allahuakbar, Ustaz Eblt Tervs Dtang Selpas Khmah Terbalk Jatvh Maknan Semva. Lvahan Hatl Penlaga Bvat Beliav Sbak

S.ebak s.ayu rasa hati semalam bila tengok khemah makcik jual Yong Tau Fu di Wangsa Maju r.untuh r.osak diterbangkan angin waktu hujan r.ibut kuat semalam.
Baru hari pertama berniaga. Semuanya r.osak. Dekat Rm 800 juga semuanya m.odal. Berat u.jian mereka. Disinilah rezeki dan harapan mereka. U.jian mereka.

Saya terus ke sana tadi. Saya belikan 7 khemah baru beli untuk mereka buat 7 peniaga yang tiada khemah. Berikan sedikit duit belanja buat sebahagian peniaga.

Betapa besar harapan seorang peniaga menanti bazar Ramadhan ini. Dengan nak dapat tapak. Ramai yang nak masuk. Dengan keadaan c0vid 19 sekarang. Allahuakbar.

Bila saya beri sedikit duit tadi wajah makcik ni berubah s.ebak s.ayu jer. Ucap terima kasih. Gembira rasa dapat melihat beberapa peniaga gembira hari ini.

Saya borong dekat 3 kedai tadi. Beli makanan mereka dengan bekas-bekas saya pinjam dahulu sebab nak jamu orang buka puasa. Melihat senyuman mereka buat saya gembira. Ada ibu tunggal. Ada bawa anak tolong berniaga.

Ramai berlari-lari ajak ambil gambar dan hadiah saya apa sahaja mereka jual. Saya juga beri sedikit belanja hadiah buat mereka.

Musim hujan sekarang. Agak kurang orang membeli. Tengok makanan banyak rasa s.edih. Tapi kata peniaga disini. Beginilah ustaz cari rezeki. Adat berniaga. InsyaAllah sekejap lagi ramai datang membeli. Allahuakbar.

Berapalah sangat u.ntung mereka. Tapi demi rezeki halal. Bagi kita mungkin sedikit tetapi bagi peniaga 50 sen itu rezeki buat mereka.

Saya doakan Allah berkatkan dan mudahkan buat semua peniaga Bazar Ramadhan dan Pasar malam di seluruh Malaysia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Post Berkaitan
Exit mobile version