Inilah Doa Untuk Mudah Disayangi, Disenangi Dan Dihormati Orang Lain

Tidak ada seorang insan yang tidak mahu dirinya disayangi, disenangi atau dihormati oleh orang lain. Paling tidak kita pasti mengharapkan agar disayangi oleh pasangan kita dan anak-anak kita.

Dan jika di tempat kerja jika kita dikalangan berpangkat tinggi atau berpangkat rendah apabila kita disayangi dan disenangi amatlah mudah untuk kita berurusan dengan rakan sekerja dan pihak-pihak yang lain.

Namunpun begitu perasaan untuk disayangi dan disenangi ini perlulah kita letakkan batasan supaya tidak melanggar hukum-hukum Allah dalam pergaulan.

Jika kita ingin disayangi kita juga perlu belajar untuk menyanyangi orang lain semuanya kerana Allah Taala. Jika kita ingin disayangi di kalangan sahabat-sahabat kita hendaklah kita sayang persahabatan itu kerana Allah.

Sesungguhnya kasih kepada manusia dan diri sendiri tidak boleh melebihi kasih kepada Allah dan Rasul-Nya. Untuk memperolehi kasih manusia serta memperolehi kebahagian yang hakiki, perlulah dicari terlebih dahulu kasih Allah dan Rasul-Nya dengan membuat apa yang diperintahkan dan meninggalkan segala apa yang dilarang. Seperti mana firman Allah yang bermaksud:

Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutlah aku (Muhammad s.a.w), niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu.” Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Surah Ali-Imran 3:31)

Berikut adalah amalan agar disayangi dan dikasihi, InsyaAllah dengan keizinan Allah Ta’ala:


Hendaklah membaca ayat berikut, kemudian hembuskan dikening orang yang kita sayangi (anak atau isteri). Niatkan dan doakan didalam hati moga Allah SWT mengurniakan kasih sayang-Nya kepada kita dan orang yang kita sayangi dengan keberkatan ayat Al-Quran ini.

“Dan di antara manusia ada orang-orang yang menyembah selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat seksa pada hari kiamat, bahawa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahawa Allah amat berat siksaan-Nya (nescaya mereka menyesal).” (Surah Al-Baqarah 2:165)

Amalkan insyaAllah semoga apa yang dihajati akan diperkenankan oleh Allah Ta’ala, kerana ayat-ayat Allah ini adalah penawar, sesungguhnya sebaik-baik penawar kepada penyakit ialah ayat-ayat suci Al Quran. Sudah tentu juga, sebaik-baik penyembuh ialah Allah SWT.

Di dalam kitab Al-‘Ilaj Bir-Ruqaa Min Al-Kitab Was-Sunnah, karangan said Ali Bin Wahf, menyatakan ijmak ulamak membenarkan menggunakan ayat-ayat Al-Quran untuk perubatan dan sebagainya, akan tetapi perlulah diyakini bahawa ayat-ayat Al-Quran yang digunakan tersebut tidak memberikan sebarang kesan zatnya sendiri.

Bahkan Allah jualah yang memberi kesan ke atas sesuatu. Ayat yang di baca itu merupakan sebab dari sekian banyak sebab-sebab yang ditetapkan oleh Alah SWT.

Post Berkaitan

Leave a Reply