Hari Pertama Bekerja Rasa Bosan , Apa Yang Pengawal Ini Buat Pada Karya Seni RM4.2 Juta Ini Amat Mengejutkan!

Bosan Hari Pertama Bekerja, Pengawal Lukis ‘Mata’ Pada Karya Seni RM4.2 Juta

Kadang- kadang jika merasa bosan, kita tidak tahu apa yang hendak dilakukan. Setiap orang mempunyai cara sendiri bagaimana mahu menghilangkan rasa bosan yang melanda diri ketika itu. Tetapi jika boleh, jangan lah perkara yang kita lakukan itu sesuatu yang tidak baik. Kisah yang mahu diceritakan disini adalah kisah atas perkara yang dilakukan ketika bosan.

SEBUAH lukisan bernilai £740,000 (kira-kira RM4.2 juta) rosak selepas seorang pengawal keselamatan melukis ‘mata’ pada wajah hasil seni itu. Kejadian tersebut berlaku di Balai Seni Lukis Rusia oleh seorang pengawal keselamatan yang baharu mula bekerja di premis berkenaan, memetik laporan Daily Mail.

Dua biji mata dilukis menggunakan pen mata bulat pada hasil seni Anna Leporskaya yang diberi tajuk ‘Three Figures’ (1932-1934).

Ia sebahagian daripada hasil karya yang dipamerkan di Pusat Yeltsin.

Identiti pengawal keselamatan tersebut tidak didedahkan namun dia dipercayai berusia 60 tahun dan berkhidmat untuk sebuah syarikat keselamatan swasta, kata Pusat Yeltsin dalam satu kenyataan.

Menurut laporan Art Newspaper, ‘tambahan’ pada lukisan tersebut disedari dua pengunjung pada 7 Disember lepas.

Difahamkan pengawal keselamatan itu berasa bosan pada hari pertama bekerja lalu bertindak melukis ‘mata’ pada hasil karya yang dipinjam oleh Balai Seni Lukis Tretyakov di Moscow.

 

Susulan kejadian, pengawal keselamatan tersebut dilaporkan telah dipecat.

Pihak polis telah membuka kertas siasatan untuk perbuatan vandalisme tersebut dan jika sabit kesalahan, suspek berdepan denda sebanyak £395 (RM2,240) serta penjara selama setahun.

Lukisan tersebut berjaya dipulihkan, namun kos pemulihan dianggar berjumlah £2,470 (RM14,000) yang ditanggung syarikat keselamatan terlibat.

Leporskaya merupakan seorang pelukis yang merupakan pelajar artis tersohor Rusia, Kazimir Malevich.

Beliau dilahirkan pada tahun 1900 dan meninggal dunia pada tahun 1982.

Leave a Reply

Your email address will not be published.