Biar Betul Ni… Ratusan Kereta Usang Dikumpul Disini. Apa Sebabnya DiBiar Tanpa Dibuang

Kisah Kewujudan Ratusan Kereta Usang Terbiar Dalam Hutan

Pemandangan unik ini seakan memaparkan koleksi kereta klasik disusun rapi di tengah-tengah hutan. Walaupun kereta-kereta ini sudah berkarat dan ditumbuhi hidupan l1ar namun ia tetap melahirkan suasana seakan melawat muzium kepada pengunjung yang hadir. Ia terletak berhampiran Chatillon di Wallonia, Belgium.

Beratus-ratus kereta yang berbaris di jalan lama ini seakan ditinggalkan dalam keadaan tergesa-gesa. Tumbuhan menjalar seperti pokok anggur dan daun-daun yang gugur telah menyelimuti kereta usang ini. Kereta-kereta ini sudah terbiar begitu lama dan alam semulajadi mengambil alih.

Lumut yang menutupi seperti gaya cat baru menghiasi pintu dan bumper kereta. Pengunjung yang datang melihat kereta-kereta usang itu berpandapat bahawa, ia mungkin milik t3ntera Amerika, yang disembunyikan pada masa p3rang dunia kedua.

Namun menurut wikipedia, kvburan kereta ini bermula ketika t3ntera Amerika yang ditempatkan di kawasan itu meninggalkannya. Setelah p3rang dunia kedua berakhir mereka menyembunyikan kereta itu di hutan, disebabkan kos biaya penghantaran yang tinggi untuk ke luar negara.

Rancangan untuk mengambil kenderaan ini pada suatu tempoh tidak pernah direalisasikan. Kereta-kereta ini semakin usang apabila berpuluh tahun telah berlalu ditinggalkan dalam hutan. Namun beberapa penduduk tempatan menyangkal dakwaan kereta-kereta itu milik t3ntera Amerika.

Mereka menyatakan bahawa Chatillon adalah lokasi pembvangan kereta yang tidak digunakan lagi. Lokasi tersebut mula digunakan sebagai tempat pembvangan kereta apabila p3rang dunia kedua berakhir. Keadaan berbeza dengan lokasi pembvangan kereta lain, Chatillon menjadi begitu s3ram sebab banyak pokok tumbuh sekaligus menjadikan tempat itu hutan yang t3bal.

Ramai pengunjung yang datang mengambil bahagian-bahagian kereta untuk dijadikan cenderahati, dan tidak kurang juga mencari alat ganti. Akhirnya kereta ini kebanyakannya hanya tinggal r4ngka dan secara beransur-ansur menjadi sebahagian dari hutan. Sayangnya r4ngka kereta di Chatillon yang telah ada sejak puluhan tahun lalu akhirnya dibersihkan oleh kerajaan Belgium.

Kini yang tinggal hanyalah gambar-gambar yang masih dapat dilihat di internet. Bagai pencinta alam semulajadi gambar-gambar kereta usang dalam hutan ini bagaikan satu seni yang indah dan unik. Keunikan ini mungkin kita tidak akan temui di mana-mana.

 

Post Berkaitan

Leave a Reply