Kehilangan ibu bapa menjadi antara perkara paling ditakuti oleh setiap insan yang bergelar anak. Hal ini kerana sebagai seorang anak pasti mahu mengembirakan kedua-dua ibu bapa sebelum mereka meninggalkan kita.
Tular di aplikasi TikTok, seorang pengguna bernama Elisac memuat naik satu video yang memaparkan kanak-kanak lelaki menangis teresak-esak akib4t pem3rgian bapa tersayang.
Azankan bapa untuk kali terakhir
Kanak-kanak ini hampir menitis air mata tapi cepat-cepat di lap bagi mengelakkan air mata jatuh ke kain kafan arw4h bapa beliau
Peristiwa dvka ini harus dilalui oleh kanak-kanak tersebut yang bernama Wahyu berasal dari Indonesia. Sebelum arw4h dikebu.mikan, dia mengambil peluang terakhir untuk meluangkan azan buat Allahy4rham bapanya.
Walau bagaimanapun, Wahyu tidak dapat menahan sabak dan terpaksa menangis sebelum air mata dilap oleh seorang pemuda yang turut berada di situ kerana takut terkena jen4zah bapanya.
Ketabahan dan kekuatan si kecil menerima pujian daripada warganet selain turut bersedih melihat keperitan yang dilalui oleh budak lelaki tersebut.
Ya Allah sedih sangat2
Allahuakbar, al-Fatihah buat arw4h ayah. Semoga jadi anak yang berjaya ya. Bagusnya ‘strong boy’
MasyaAllah, momen-momen kali terakhir dapat melihat jasad orang tersayang memang satu perkara yang amat sedih dan pasti akan merindui gelak tawa mereka yang menghiburkan kita sebelum ini.
Mari baca penjelasan isu ini seperti dibawah
penjelasan daripada Ustaz Azhar Idrus bagi menjawab persoalan ini. Semoga dijadikan panduan buat kita semua agar tidak ‘sesat’ dengan adat, tapi berpeganglah pada Al-Quran dan Hadis.
“JAGA2 AIR MATA TU, JANGAN SAMPAI TERKENA JEN4ZAH DAN KAIN KAFAN NYA.. S3KSA JEN4ZAH TU.. BERAT DIA NAK PERGI”
Seorang makcik ‘sound pada Suami jen4zah.
Jen4zah isteri telah selesai dikafankan.
Giliran suami nak civm….dia mencivm dahi isterinya…air mata mengalir kepipi jen4zah….di pelvk isteri lama…mengalir air matanya terkena kain kaf4n jen4zah.
Seorang makcik bersuara
“Angkat suami dia tu…jgn peluk lama2 arwah isteri awk tu…jgn sampai air mata ni menitik kene jen4zah…kesian dia..berat dia nak pergi….”…maka si suami di papah oleh anak lelakinya keluar rumah.
Ini lah khilaf yg sering berlaku dlm masyarakat melayu islam kita…sebenarnya biarkan sahaja contohnya jika si suami ingin mencium dan memeluk isterinya lama buat kali ter4khir…kalau pun dia menangis dan air matanya terkena kain kafan xmengapa…tiada hadis atau nas yg mengatakan xboleh…disaat itulah si suami mungkin sedang berbisik memaafkan dan menghalalkan segala makan minum kepada isterinya.
Ingat…yg tak boleh itu jika kamu meratap atau meraung dihadapan jen4zah atau sewaktu kem4tian nya…dil4rang keras oleh Rasulullah saw..wallahualam
Kekhilafan yang ramai lakukan dan masih berlaku hingga hari ini.
Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Apabila seorang anak Adam m.ati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.”
(Hadith Sahih – Riwayat Muslim dan lain-lainnya)