“Hanya Bawa Bekal Nasi & Garam,” ‘Aunty’ Kerja Cuci Dua Rumah Cuma Diberi Upah RM10

Ketika waktu sukar ini, sememangnya ramai yang harus dibantu kerana tak semua bernasib baik masih mempunyai pekerjaan.

Ada juga yang terpaksa melakukan pekerjaan yang tak setimpal dengan tenaga dikeluarkan hanya kerana mahu mendapatkan sedikit wang untuk membeli makanan.

Beri bantuan keperluan

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh Ketua Pegawai Operasi (COO) satu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di laman Twitternya @aisyahsyahid, dia telah memuat naik video seorang warga emas wanita yang masih bekerja mencuci rumah dengan bayaran yang tidak berbalaoi.

Upah RM10 untuk 2 rumah

Menurutnya, wanita tersebut telah dibayar RM10 sahaja walaupun telah membersihkan rumah sehari suntuk. Lebih mengejutkan, bukan hanya satu rumah, tetapi dua rumah yang perlu dibersihkan.

Menurut @aisyahsyahid, pihak mereka telah bertemu dengan wanita itu kerana ingin memberi sedikit barang keperluan kepadanya.

Bawa bekal nasi dengan garam

Lebih menyedihkan., dia sempat menunjukan bekal makanan yang dibawa bagi mengalas perut semasa bekerja. Hanya nasi kanji dan garam tanpa ada sebarang lauk di dalam bekas makanannya itu.

Masih perlu kerja diusia senja

Tambah @aisyahsyahid lagi, wanita tersebut sangat ramah dan fasih berbahasa Melayu. Dia mencari rezeki diusia senja ini bukan untuk menjadi kaya, tetapi untuk menyuap makanan ke mulutnya sahaja.

Walau bagaimanapun, warga emas tersebut sudah diberikan bantuan oleh pihak NGO . Oleh itu pihak NGO sangat berharap agar lebih ramai dapat menyumbang kepada mereka ataupun sesiapa yang dalam kesusahan ketika ini.

Satu rumah patut RM250!

Perkongsian berkenaan sangat menyentuh hati dan ramai yang telah meninggalkan komen diruangan Twitter @aisyahshahid.

Rata-rata mereka berasa geram apabila mengetahui ada yang mengambil kesempatan terhadap warga emas itu disamping ada yang ingin memberikan bantuan kepadanya.

Ni upah kalau buang sampah je

Jahatnya yang bagi upah macam tu

Tak boleh tau tengok orang tua kena kerja lagi

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Post Berkaitan

Leave a Reply