Pelajar Tahfiz Mningg4l Dunia Ketika Tidur, Kejadi4n Menakjubkan Ketika Dik4fankan Penuh Iktibar

Seorang pelajar tahfiz dari Indonesia, Muhammad Al Fatih Syukur, 18, ditemui mningg4l dunia di bilik tidurnya di Mesir pada 9 Februari lalu dipercayai akibat ser4ngan jantvng.

Menurut svmber, arw4h menyertai pr0gram Ma’had Syaraful Haramain di sini bermula 2018 yang lalu dan bakal melanjutkan pengajiannya di Un1versiti Al-Azhar pada September 2021.

“Pagi ini ketika berita kem4tiannya terl1ntas di laman Faceb0ok, saya tersent4k kerana apa yang saya tahu arw4h tidak mempunyai sebarang penyak1t sebelum ini.

“Muhammad al-Fatih Syukur adalah salah seorang pelajar terbaik di sana dan antara yang terawal menghafaz 30 juzuk Al-Quran,” kata Zaenal Akhbar Mustaqin.


Menurut Zaenal lagi, arw4h sering menjadi imam kerana memiliki suara yang merdu.

“Semalam dia mengimamkan solat Subuh, tetapi Maghrib Allah memanggilnya pulang ketika dia sedang berpuasa sunat,” katanya.

Arw4h Muhammad Al Fatih tidak hanya menghafal Al-Quran, beliau turut menghafal Alfiyah Ibn Malik, iaitu kitab berima tatabahasa Arab yang ditulis oleh Ibn Malik pada kurun ke-13.

“Arw4h juga pembawa m0ral dan adab yang luar biasa. Hampir tidak mninggalkan jejak kebvrukan, kecuali kebaikan, Allah mengasihi dia dan keluarganya. Pada usia 18 tahun, Tuhan memanggilnya.

“Namun, ayah dan ibunya yang bertuah dapat menuai kebaikannya. Semoga amal solehnya diterima oleh Allah dan semua d0sanya akan diampunkan oleh Allah SWT,” katanya.

Difahamkan, jnazah Muhammad Al Fatih akan dibawa pulang ke pangkuan ibu bapanya di Ternate untuk dikebvmikan di sana.

“Semoga Allahyrham mendapat husnul kh4timah dan keluarga yang ditinggalkan diberi ketabahan dan keredhaan. Aaminn.. Al-Fatihah,” katanya.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *