“Sikap Iri Hati Dan D3ngki, Semakin Allah Tarik Kau Punya Rezeki” Perkongsian Puan Hajjah Rohana

Peribadi yang mulia itu hadirnya bersama hati yang luhur dan murni. Hati yang luhur dan murni sentiasa menjaga hatinya, menjaga hubungannya dengan sesama manusia dengan penuh keikhlasan dan menjaga hatinya dengan Allah.

Manusia yang dipenuhi dengan peny4kit iri hati dan h4sad d3ngki ini sentiasa tidak tenang melihat kejayaan dan kegembiraan orang lain. Mereka sentiasa berasa tidak selesa apabila melihat orang lain berjaya lebih daripada mereka.

Peny4kit hati merupakan satu peny4kit yang berb4haya untuk kesihatan mental manusia. Apabila sentiasa berasa iri hati dan d3ngki dengan orang lain mereka akan akan gembira apabila mendengar perkhabaran buruk misalnya melihat mendengar khabar seseorang ditimpa musib4h atau kem4langan dan mereka berasa gembira dengan perkhabaran itu.

Apa yang lebih menggerunkan mengenai peny4kit iri hati dan h4sad d3ngki ini adalah ia tidak mengira darah daging sendiri atau orang luar. Jika tersimpan perasaan neg4tif ini kalian tidak akan bahagia sampai ke hujung nyawa.

Mari kita ikuti renungan bersama daripada perkongsian Puan Hajjah Rohana Saad berkenaan peny4kit iri hati dan h4sad d3ngki.

KAU IRI DAN D3NGKI..
SEMAKIN ALLAH TARIK KAU PUNYA REZEKI

Buanglah Peny4kit Irihati Dan H4sad D3ngki Ini Dari Diri Anda

Hidup jangan terlalu d3ngki dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada.

Jangan pernah iri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperjuangkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. Iri hati membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain?. Terinspirasi jangan iri, jangan d3ngki. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan iri dan d3ngki dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu iri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini.

Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikm4ti apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat iri hati dan d3ngki dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!.

Anda Perlu Belajar Bagaimana Mahu Berasa Cukup

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki.

Saat hati sempit, rasa b3nci, rasa s4kit hati dan segala rasa yang menyesakkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala peny4kit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kecewa dan bersedih. Kekecewaan dan kesedihan tidak akan mengubah hidup kau.

Jangan Berasa Iri Hati Dan Mempunyai Hasad D3ngki

Yang paling penting kendalikan hati agar tidak iri dan d3ngki. Semakin kau iri dan d3ngki, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling b4haya adalah iri dan d3ngki, kerana ia melahirkan keb3ncian. Dan keb3ncian akan membu.nuh kau perlahan.

Iri hati dan d3ngki adalah peny4kit hati yang mampu memporak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa iri hati dan d3ngki, jangan harap kita akan bahagia. Jangan pernah iri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya sendiri..jadi bersyukurlah.

Iri hati dan d3ngki menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kek3cewaan. Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah s4kit. Dan segerakanlah ubati sebelum hati m4ti. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

Jadi marilah kita sama-sama membersihkan hati dan diri kita daripada sifat iri hati dan hasad d3ngki ini. Sudah pasti jika kita berusaha menghindari peny4kit iri hati dan has4d d3ngki ini hidup kita akan lebih bahagia. Semoga perkongsian kali ini mendatangkan manfaat kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.