Simpan Duit Dalam Gvni, Warg4 Emas Kumpul RM23,000 Hasil Cuci Pinggan

Tab1at menabung sememangnya sesuatu yang sangat baik dan harus diter4pkan dalam diri sejak kecil lagi. Hal ini supaya, kesemua duit itu boleh digunakan ketika mengalami masalah.

Menerusi lap0ran, seorang w4rga em4s bernama Palyuri t1nggal di Sumantera Bar4t, Ind9nesia berjaya mengvmpul lebih sebanyak Rp 81,0000,00 atau lebih kurang RM23,000.

Warg4 emas berusia 81 tahun itu mampu mengumpul w4ng sebanyak itu menerusi hasil tit1k pelvh mencuci pinggan mangkvk yang digunakan ketika penduduk setempat mengadakan sebarang majlis mahupun kendur1.

“Bantu mencuci p1nggan ketika majlis perkahwinan. Dia datang untuk memberi bantvan. Orang bagi dia duit dan simpan,” kata salah seorang jiran bernama Musleniyetti.

Selain itu, Musleniyetti juga berkata pada mulanya hanya lapan orang sahaja diperlukan untuk meng1ra tetapi, w4ng terlalu banyak dan bertambah kepada 16 orang pada hari kedua.

“Di lantai, dalam lipatan kain, di bawah bantal dan tilam. Semua dipenuhi dengan w4ng yang banyak,” jelasnya.
W4ng yang sudah dik1ra akan disimpan ke dalam bank negara dan masih juga terdapat beberapa guni lagi yang masih belum dik1ra jumlahnya.

Palyuri juga difahamkan hidup sebat4ng k4ra dan tidak berkahwin. Segala pekerjaan dilakukan dengan g1gih tanpa meminta atau ‘mengem1s’ bantvan daripada masy4rakat setempat dan mula menabung sekitar tahun 1990-an kerana terdapat w4ng-w4ng lama di dalam simpanannya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Sh4re Ya. Terima Kasih!

Post Berkaitan

Leave a Reply