(video) “Ibu ada di atas awan” Empat Beradik Menjadi Yatim Piatu, Ibu Menyusul Pergi Selepas Ayah

(video) “Ibu ada di atas awan” Empat Beradik Menjadi Yatim Piatu, Ibu Menyusul Pergi Selepas Ayah
Kota Tinggi : Kami terp4ksa pvjuk adik bongsu dengan memberitahu ibu di atas awan setiap kali dia bertanyakan di mana ibu terutama ketika mahu tldur,kata Nur Atirah Zafirah Hail Halim, 13.

Nur Atirah Zafirah berkata, ibunya, ZaIipah Nordin, 40, mninggaI dunia aklbat C0VlD 19 pada 7 September lalu di Hspital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru.

Menurutnya, dia dan ibunya disahkan p0sitif C0VlD 19 dimasukkan ke HSA pada awal September dan kaIi terakhlr dia bertemu dengan ibunya adalah di tempat sar1ngan C19.

Saya tldak mengetahui ibu ditldurkan dan mengetahui pemerg1annya apabila mendapat ucapan tkziah dalam satu kumpulan Whats4pp.

Saya kemudian menghubungi ibu saudara bagi mendapatkan kepastian dan dia meng3sahkan ibu m3ninggaI dunia pada 7 September lalu, katanya.

Nur Atirah Zafirah dan tiga adiknya Nor Aimi Zakiah, 11, Nor Asyikin Zulaikha, 10, dan Nor Aisyah Zafirah, 4, kini yatlm pi4tu kerana bapa mereka sudah m3ninggaI dunia tiga tahun lalu aklbat skit jantung.

Empat beradlk itu kini dijaga bapa saudara mereka Mohd Nazir Nordin, 46, di rumah pus4ka keluarga di di Felda Air Twar 2 di sini.

Nur Atirah Zafirah berkata, dia r3da dengan pemerg1an ibunya yang dianggap wanita bes1 kerana berdikari meny4ra keluarga dengan mengambil upah menjahlt ketika tinggaI di Taman Ungku Tun Aminah, Skudai.

Menurutnya, malah dia akan menjadikan ibunya sebagai insp1rasi demi meIaksanakan tanggungjawab sebagai kakak sulung dengan sebaik mungkin.

Kami semua merlndui masakan ibu dan kasih sayangnya terutama adik b0ngsu yang kerap bertanyakan ibu. Saya akan memujuknya dengan menyatakan ibu di atas awan.

Walaupun ibu sudah tlada, kenangan bersamanya segar di lngatan kami sehingga bila-bila,katanya.

TerdahuIu empat beradik itu menerima kunjungan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor Iama, Rosleli Jahari di rumahnya di sini hari ini.

Sementara itu, Mohd Nazir berkata, adiknya ditldurkan seIepas bacaan 0ksigen menunrun mend4dak. Katanya, dia dan isteri akan mengambil tanggungjawab menjaga empat anak saudaranya itu dan menganggap mereka sebagai anak sendiri.

Sejak suami adik mninggaI tiga tahun lalu, saya kerap uIang alik ke rumahnya untuk menziarahi arw4h dan anak-anak. Arw4h pernah beritahu jika berlaku apa-apa ke atas dirinya, dia minta supaya saya menj4ga anak-anaknya.

Saya sudah berumah tangga dan memiliki seorang anak lelaki berusia setahun setengah, namun tlada masaIah bagi saya untuk menunaikan aman4h arw4h adik, katanya yang bekerja sebagai pemandu Iori.

Orang ramai boleh menyalurkan sumbangan kepada empat beradlk berkenaan menerusi akaun CIMB 7043195345 milik bapa saudara Darwis Nordin atau hubunginya di 013-7086015.

Salam t4kziah, Al fatihah.

Post Berkaitan

Leave a Reply