Waktu kecil ikut bapa selongkar sampah, hanya ada satu jalan dia jumpa. Kini seorang yang hebat.

MENJEJAK kembali liku-liku kehldupan semasa kecil yang dihimpit kemlskinan dan hari-hari yang dihabiskan menemani orang tuanya mencari r3zeki di tempat pembuangan sampah, sememangnya semuanya itu memberi pengajaran besar buat Kasdi Nata Sujono.

Ayahnya, Sujono Suhanda, 65, bek3rja sebagai buruh di sebuah ladang ayam sementara ibunya, Faimah Abdullah, suri rumah.

Sedar akan keperitan hldup keluarganya, Kasdi yang kini berusia 23 tahun tahu, satu-satunya cara untuk mengeluarkan keluarganya dari kepompong kemiskinan ialah untuk cemerlang dalam bidang pelajaran.

“Hldup kami amat susah. Ayah dan emak akan keluar ke tempat pembuangan sampah, mencari kerusi patah dan apa sahaja yang boleh dibaiki dan diju4l.

“Saya pula mencari barang-barang permainan untuk bermain kerana emak dan ayah tak mampu untuk memb3likan saya barang permainan yang baharu,” kongsi Kasdi yang mempunyai empat beradik.

“Belajar bertemankan lilin dan lampu suluh”

Hasil kecemerlangan dalam bidang ak4demik membolehkan dia memperolehi bi4sasiwa di bawah Pro0gram T4jaan Pendi.dikan Petronas (PESP).

Kasdi tidak pernah berputus ada untuk mengubah hldup keluarganya.

Dengan bi4siswa itu, anak kelahiran sebuah kampung di Balai Ringin, Serian yang terletak kira-kira 100 kilometer dari bandar Kuching ini melanjutkan peng4jian dalam bid4ng geologi di Amerika Syarikat.

Kasdi yang telah menamatkan peng4jiannya di Univ3rsity of Colorado Boulder, Amerika Syarikat beberapa tahun dahulu, kini menyandang j4watan Eks3kutif Model Op3rasi di Unit Digital Perni4gaan Petronas di Kuala Lumpur.

Dengan pek3rjaan yang disandang Kasdi sekarang, ditambah dengan dua abangnya juga sudah bek3rja, kehldupan keluarganya sudah jauh berbeza berbanding semasa mereka kecil.

Namun, perjalanan kehldupan Kasdi untuk sampai kepada tahap kehldupan sekarang, bukanlah mudah.

Menurut Kasdi, kepayahan hldup keluarganya mendorong dia untuk belajar bersungguh-sungguh sehingga larut malam bertemankan cahaya api lilin atau lampu suluh, kerana rumah keluarganya tidak mempunyai bekalan elektrik mahupun air bersih.

Di sebalik kehldupan yang serba-serbi kekurangan, rumah yang sempit, yang didiami bersama emak dan ayahnya serta empat beradik yang lain, dua lelaki dan dua perempuan, Kasdi cemerlang dalam pep3riksaan Uji4n Pencapaian Sek0lah Rendah (UPSR) dengan memperolehi A untuk semua mata pelajaran.

Kasdi kemudiannya menerima t4waran untuk persek0lahan menengah di Sek0lah Men3ngah Sains Kuching tetapi ibunya memujuk beliau supaya menolak tawaran tersebut kerana bimbang anaknya akan menjadi m4ngsa bu.li kerana tubuhnya yang kecil.

Untuk mengambil hati ibunya, Kasdi meneruskan persek0lahan di Sek0lah Men3ngah Kebangsaan Balai Ringin dan mendapat bi4siswa ker4jaan untuk menampung perbelanjaan sek0lah.

Malahan, dia turut bek3rja di k3dai k0perasi sek0lah sebagai juruw4ng sambilan untuk mencari w4ng tambahan.

“Saya bek3rja sambilan dengan satu matlamat untuk menyimpan w4ng untuk masa depan saya, kerana menjadi impian saya untuk memberi kehldupan yang lebih baik untuk keluarga saya,” kata Kasdi yang juga gemar membaca, terapi dirinya untuk melupakan keperitan hldupnya.

Kasdi sekali lagi menunjukkan kecemerlangan apabila memperolehi 8A dalam pep3riksaan Penil4ian Menengah Rendah (PMR).

Masalah kew4ngan meruncing

Pada tahun 2013, dia ditawarkan tempat dalam K0lej elit PERMATApintar di Univ3rsiti Kebangsaan Malaysia di Bangi, Selangor yang kini dikenali sebagai Genius@Pintar Centre.

Bagaimanapun, ada kekangan kerana Kasdi tidak ditawarkan bi4siswa untuk belajar di k0lej itu.

“Saya pergi juga dengan menggunakan simpanan w4ng biasiswa yang saya dapat sebelum itu. Saya gunakan RM350 daripada simpanan untuk tiket pen3rbangan dari Kuching ke Kuala Lumpur.

Kasdi (kanan) kini menyandang j4watan Eks3kutif Model Op3rasi di Unit Digital Perni4gaan Petronas di Kuala Lumpur.

“Saya perlu memb4yar RM1,000 untuk yuran sek0lah. Memandangkan saya tidak mempunyai w4ng yang mencukupi, saya merayu kepada pihak k0lej untuk menangguhkan b4yaran tersebut,” katanya.

Masalah kew4ngan Kasdi meruncing apabila ayahnya ditimpa kem4langan dan terpaksa berhenti k3rja kerana kec3deraan pada kaki yang menyukarkan untuk beliau berjalan.

“Emak terpaksa melakukan pelbagai k3rja untuk menyara kehldupan keluarga kami. Salah seorang kakak saya terpaksa berhenti k3rja untuk menjaga ayah yang s4kit.

“Keluarga saya tidak mampu lagi untuk mengirimkan w4ng kepada saya kerana hldup mereka pun bak kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Sesekali kakak saya yang seorang lagi, masa itu guru pel4tih, akan mengirim RM50 untuk saya daripada el4un bulanan yang tidaklah seberapa untuk membantu saya,” tambah Kasdi.

Di sebalik masalah kew4ngan yang dihadapinya, anak muda ini tidak pernah berhasrat berhenti belajar dan pulang ke kampung halaman.

“Saya bernasib baik kerana sewaktu saya di tahun dua di K0lej PERMATAPintar, salah seorang guru saya membantu mem0hon bantuan w4ng zakat dari UKM. W4ng yang saya perolehi membantu saya memb4yar yuran tuisyen,” katanya.

Semasa cuti semester, Kasdi tinggal di k0lej kerana tidak mampu untuk memb3li tiket penerbangan pulang ke Sarawak.

“Apabila guru dan kawan-kawan saya dapat tahu keadaan saya ini, ada beberapa kali mereka membantu membi4yai tiket pen3rbangan untuk saya balik ke Sarawak. Seumur hldup saya terhutang budi kepada mereka,” tambahnya.

Ke luar negara

Berkat usaha gigihnya, Kasdi sekali lagi c3merlang dalam pep3riksaan Sijil Pelajaran Malaysia dengan mendapat 7A dan 2B. Tidak lama selepas itu, dia memperolehi bi4siswa PESP untuk peng4jian ij4zah dalam bid4ng geologi di Univ3rsity of Colorado Boulder, Amerika Syarikat.

“Bagai mimpi menjadi kenyataan dan saya sungguh tidak menjangkakannya.

“Saya memang berminat dalam bid4ng geologi sejak mula belajar mata pelajaran ini dalam kel4s geografi di tingkatan satu,” katanya, sambil menambah, semasa belajar di K0lej PERMATAPintar, dia membuat peny3lidikan mengenai perlombongan bijih besi dengan seorang pr0fesor geologi.

Semasa belajar di Univ3rsity of Colorado Boulder, Kasdi tidak membazirkan masa dan bek3rja secara sambilan mencuci pinggan, pembantu meja depan dan menjadi pengajar untuk mencari w4ng.

“K3rja yang saya lakukan ini menjadikan saya lebih matang dan dapat berdik4ri daripada segi kew4ngan. Ia juga membantu membangunkan kemahiran insani saya,” katanya.

Di samping itu, Kasdi juga melakukan banyak lagi k3rja sambilan termasuk penolong peny3lidikan sambilan di m4kmal-m4kmal vertebrate z0ology, inv3rtebrate pale0ntology dan geomicr0bial physi0logy.

Pulang dengan kepujian

Kasdi menamatkan pr0gran ij4zah empat tahun itu pada 2019 dengan memperolehi m4gna cum laude dalam geologi. Dia juga mengambil bidang perni4gaan dan angkasa.

Sebagai salah seorang daripada sembilan pelajar kel4s geologi 2019 yang lulus dengan kepuji4n, Kasdi berkata dia berasa amat bangga kerana di majlis konv0kesyen ditempatkan di barisan hadapan yang dikhaskan untuk pelajar yang mendapat kepujian.

Kasdi juga mendapat pengiktir4fan untuk peny3lidikan dalam geobiology di mana dia membangunkan kaedah baru menghitung b4kteria pada peringkat mikroskopik berdasarkan imej yang dibangunkan daripada Scanning Electron Micr0scopy.

Ditanya tentang rancangan masa hadapannya, Kasdi berharap dapat melanjutkan pengajian ke peringkat Ij4zah S4rjana dan Ij4zah Ked0ktoran.

Dia turut berharap dapat meneruskan k4rier peny3lidikannya atau membangunkan k4riernya dengan Petronas.

“Bi4siswa yang Petronas berikan kepada saya bukan sahaja membantu saya melanjutkan peng4jian tetapi juga membina kemahiran kepimpinan dan menyediakan saya memasuki dunia pek3rjaan menerusi pelbagai pr0gram pembangunan,” kata Kasdi.

Sejak diperkenalkan pada tahun 1975 sebagi langkah membantu pemb4ngunan modal insan negara, bi4siswa PESP telah memberi manfaat kepada ribuan pelajar cemerlang seperti Kasdi.

Post Berkaitan

Leave a Reply