Pas4ngan Tuk4ng Urvt But4 JaIan Kaki Sejauh 20KM Demi Mencari Sesuap Nasi.

KOTA BHARU – Diuji dengan keadaan pasangan yang bvta tldak memvdarkan rasa cinta seorang isteri terhadap suaminya malah setia menjadi ‘t0ngkat’ penvnjuk arah ketika berjalan kaki mencari rezeki sebagai tuk4ng urvt di Kampung Talang, Kad0k, Ket3reh di sini.

Wanita berken4an, Fatimah Salleh, 58, berkata, dia dan suaminya, Wan Mohamed Jaafar, 78, akan keluar dari rumah mereka seawal jam 8 pagi dengan berjalan kaki sejauh lebih 20 kil0meter setiap hari untuk mencari pel4nggan atau berkunjvng dari rumah ke rumah bergantvng kepada perm1ntaan pel4nggan.

Menurvtnya, mereka menjadi tvkang urvt selepas mata suaminya masuk habvk slmen semasa bekerja sebagai tvkang rumah pada tahun 1998 ketika usia 54 tahun.

“Selepas kejadian itu, suami saya dir4wat di H0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) sebelum disahkan bvta,” katanya ketika ditemui di rumahnya di kampung itu pada Ahad.

Fatimah berkata, mereka menerima vpah antara RM5 sehingga RM30 bergantvng kepada persetujvan pel4nggan.

“Kami mempunyai lima anak yang bervsia antara 22 sehingga 40-an, namun mereka juga hidup svsah. Kami juga pernah makan ubi rebus yang ditanam di belakang rumah kerana tldak ada duit untuk membeli makanan,” katanya.

“Sebab itu, saya dan suami keluar mencari rezeki sebagai tuk4ng urvt. Dapatlah tampvng perbel4njaan kami termasuk bay4r bil air serta eIektr1k,” katanya yang turut mengakui suaminya menerima bantvan bulanan Jabatan Kebaj1kan Masyar4kat (JKM) sebanyak RM150.

Katanya, rumah yang didiaminya sekarang juga dibina atas tanah w4kaf hasil bantvan wakil raky4t, namun kini keadaannya juga makin us4ng.

Orang ramai yang ingin menghuIvrkan bantvan boleh menyaIurkan ke akavn Bank Simpanan Nasional (BSN) Wan Mohamed Jaafar 03010-41-00034954-2 atau hubunginya di tal1an 019-8232613.

Leave a Reply

Your email address will not be published.