Warg4 emas diajak solat jemaah sebelum ditingg4lkan di surau

SUBANG JAYA – Pujukan ahli keluarga mengajak seorang warga emas keluar rumah kononnya untuk solat berjemaah rupanya hel4h bagi meningg4lkan lelaki berkenaan di sebuah surau di Klang.

Perkara itu dib0ngkarkan Lembaga Zakat Selangor (LZS) yang segera bergegas ke surau berkenaan selepas menerima maklumat mengenai warga emas yang dilaporkan tidur di surau berkenaan.

Menerusi kenyataan dimvat naik di Facebo0k, LZS memaklumkan warga emas lelaki terbabit ditemui dalam keadaan lapar, keletihan dan mengalami sakit kaki akibat jangk1tan kvman.

“Sejurus mendapat maklumat mengenai seorang warga emas tidur di salah sebuah surau, kami bergegas untuk membantu bel1au memandangkan Selangor adalah negeri tertinggi kes Covid-19 buat masa ini.

“Tentunya bah4ya sekir4nya golongan beris1ko tinggi tidur di tempat-tempat awam,” katanya.

Menurut kenyataan itu, warga emas berkenaan memaklumkan dia tidak mempunyai zuriat kerana belum pernah berkahwin.

Sebelum ini, warga emas berkenaan dijaga oleh anak saudaranya namun sejak kesihatannya semakin merosot ditambah dengan suasana tidak menentu kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ahli keluarga yang menjaganya meningg4lkannya di surau tersebut.

“Pilu hati kami ketika beb1au berkongsi cerita bagaimana bel1au telah ditinggalkan di sebuah surau. Peringkat awal bel1au tidak menjangkakan bel1au akan diperlakukan sedemikian.

“Pujukan ahli keluarganya mengajak bel1au ke surau tersebut untuk berjemaah, rupanya adalah perancangan untuk meningg4lkan bel1au di surau berkenaan. Pakaian juga telah siap diletakkan di dalam beg untuk bekalan bel1au,” katanya.

LZS memaklumkan, warga emas berkenaan kini ditempatkan di sebuah rumah kebajikan di Dengkil.

“Alhamdulillah, setelah bervnding, bel1au bersetuju ditempatkan di sebuah rumah kebajikan di Dengkil dan LZS akan menanggung k0s penjagaan dan juga k0s rawatan bel1au.

“ Terima kasih kepada pengeluar zakat. Kami cuba sedaya upaya untuk salurkan zakat anda kepada mereka yang berhak. Sedikit bagi anda, segalanya buat mereka,” katanya.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *