Akhirnya saintis jumpa manfaat kulit durian

SAINTIS di Singapvra akhirnya berjaya merungkai m4nfaat kulit durian.

SIAPA s4ngka kulit durian mampu memberi m4nfaat kepada manusia walaupun memiliki duri yang tajam?

Manf4at itu dirungkaikan oleh sekumpulan s4intis di Singapvra yang mendapati kulit durian boleh menjadi pemb4lut gel antib4kteria, sekali gus bakal menyelesaikan isu pembvangan kulit raja buah itu.

Saintis di Univers1ti Teknol0gi Nanyang (NTU) menjalankan uji kaji dengan menguraikan serbuk selulos daripada kulit durian selepas ia dicinc4ng dan disejuk beku.

Kemudian ia dicampurkan dengan gliserol, menyebabkan campuran itu menjadi hidrogel yang lembut dan seterusnya dikerat menjadi kepingan-kepingan pembalut luka.

“Di Singapvra, kita makan sekitar 12 juta biji durian set4hun. Maka selain isinya, kita tidak dapat berbuat apa tentang kulitnya dan ini menyebabkan pencem4ran alam sek1tar,” kata Pengarah Pr0gram Sains Makanan dan Tekn0logi NTU, Profes0r William Chen.

Tambahnya, tekn0logi yang sama boleh digunakan untuk sisa makanan lain termasuk kacang s0ya dan bij1rin, menjadi hidr0gel.

Berbanding pembalut konvensi0nal, pembalut 0rgano-hidr0gel itu mampu membuatkan bahagian sekeliling luka berasa sejuk dan lemb4p, sekali gus mempercepatkan peny3mbuhan.

Pasukan penyelidik berkata, penggun4an bahan bu4ngan dan yis dalam pembuatan pembalut ant1bakteria sangat menjim4tkan dari segi k0s berbanding pembuatan p3mbalut konvensi0nal sedia ada di pasaran, yang melibatkan bahan antimikr0bial daripada k0mpaun metalik seperti i0n perak atau temb4ga.

Se0rang penjval durian, Tan Eng Chuan, berkata, dia menguruskan sekurang-kurangnya 30 t0ng durian dan jumlah itu bersamaan 1,800 kil0gram.

Katanya menerusi penggunaan bah4gian buah yang dibvang ia menjadi satu in0vasi yang bersifat lest4ri.

Post Berkaitan

Leave a Reply