Aku masih Budok Kuba. Separuh dah tiada, macam hilang kawan baik. Sugul mencari kekuatan.

“Aku masih Budok Kuba (budak kerbau). ‘Tsunnami’ ini lebih menguatkan semangat dan beri kekuatan untuk terus berusaha, kerana saya yakin rezeki berganda akan tiba kemudian nanti.”

Demikian kata Muhammad Syukur Khamis, 15, atau Mowgli Malaysia setelah kehilangan 56 daripada 110 ekor kerbau milik keluarganya, akibat waabak hawar berdarah.

Melihat wajah sugul Muhammad Syukur, sukar dipastikan apa yang bergelodak di hatinya, namun beliau mengakui peristiwa yang berlaku 2 bulan lepas amat meruntun jiwa, hingga adakala terasa seperti sudah kehilangan ‘kawan baik’.


Beliau turut dikenali sebagai ‘Kampung Boy’ kerana kebolehannya berinteraksi dengan haiwan itu sejak berusia enam tahun, sepertimana juga adik beradiknya yang lain, kerana sering mengikut bapa mereka, Khamis Jusoh, 64, ke kandang dan sejak itu beliau mempunyai beberapa ekor kerbau kesayangan termasuk ‘Semek’ dan ‘Tongkol’ yang maati baru-baru ini.

Tidak sepertimana remaja lain yang biasanya meluangkan masa dengan pelbagai gajet dan permainan dalam talian, Muhammad Syukur mengakui jiwanya lebih tenang berada di sekeliling haiwan ternakan, meskipun kaki dan tangannya ada kala tercalit najis haiwan itu serta lumpur.

Muhammad Syukur berkata kejadian itu bukan sahaja memberi peringatan kepadanya, tetapi juga kepada penternak lain supaya sedar tentang kepentingan vakssin, dan sensitif dengan persekitaran supaya tidak berlaku lagi jangkitan yang sama.

Bagi Khamis pula, semangat anak-anaknya bagaikan suntikan kekuatan baharu untuk terus bertahan dan sehingga kini tujuh daripada lapan anaknya, bertungkus lumus memastikan baangkai kerbau ditanam dengan baik dan baki yang masih hidup, akan dapat bertahan.

Katanya, kehilangan besar itu adalah pengalaman pertama sejak menjadi penternak 50 tahun lalu dan paling menyedihkannya apabila melihat kerbau yang sedang bunting turut maati, malah ada anak kerbau yang enggan menerima susu lain selepas ibunya maati.

“Ketika mussibah ini berlaku, anak-anak yang selalu memberi semangat … kami tetap bersama, kerana mereka sedar hasil pendapatan dari membela kerbau inilah, yang menanggung mereka selama ini. Sebelum Muhammad Syukur popular dulu pun kami pernah dihiina kerana dikatakan berbau busuk, kami tetap juga teruskan kehidupan,” katanya ketika ditemui pemberita di kandang kerbau di Kampung Kubang Bujuk, di sini.

Khamis berkata, waabak itu membantutkan hasratnya untuk menternak secara fidlot, namun dia yakin Muhammad Syukur akan merealisasikannya suatu hari nanti, berdasarkan minat anak bongsu dari lapan beradik itu dengan haiwan.

Tekadnya mahu menambah bilangan kerbau yang masih sihat agar dapat membiak dengan baik dan Khamis mahu anak-anaknya terus berusaha sepertimana di peringkat awal beliau mula menternak, iaitu penghujung tahun 1970-an dengan hanya bermula daripada tiga kerbau yang diwarisi dari ayahnya.

Kunjungan Bernama ke kandang itu mendapati selain Muhammad Syukur, tiga lagi adik beradiknya iaitu Muhamad Kamil, 31; Muhamad Alias, 30, dan Norain Solehah, 21, turut bermandi hujan dan bergelumang lumpur, kerana mahu memasang jaring untuk dijadikan bumbung kandang itu.

Mereka juga dilihat bersama-sama memberi makanan kepada 54 ekor kerbau yang masih sihat dan memasang pagar besi, agar haiwan itu tidak merempuh keluar kandang sepanjang proses kuaarantin selama 14 hari berjalan.

Kawasan seluas seekar itu juga kelihatan sunyi sepi, tidak sepertimana keadaan sebelum ini yang sentiasa menjadi tumpuan ramai hingga menarik perhatian ramai jurugambar profesional dari dalam dan luar negara, bagi merakam aksi luar biasa Muhammad Syukur bersama lebih 100 ‘rakan sepermainannya’ itu.

Sebelum ini, foto unik remaja itu bersama binatang peliharaan pernah mendapat tempat pertama dalam Asia Geographic -Image of Asia Photography Award 2018 oleh jurugambar profesional Mohd Nazri Sulaiman dan dinobatkan sebagai 20 gambar terbaik dunia dalam Pertandingan Fotografi Antarabangsa berprestij, Siena International Photo Awards 2018.

— BERNAMA

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *