Al-Siddiq Kinan, dari badan kurus nampak tulang, merayu meminta makanan hingga bergelar al-Hafiz.

Al-Siddiq Kinan, suatu masa dahulu adalah seorang kanak-kanak miskin dari Kenya, yang hidup di dalam situasi yang sangat menyed1hkan. Dia ditemukan terbaring di jalanan di dalam yg sungguh menyayat hati, mender1ta KEBUL0RANdan kekurangan nutrisi.

Situasi beliau sewaktu itu seolah-olah hanya menunggu malaikat M4UT datang menarik nyawanya keluar sahaja… Namun, takdir Allah sudah tertulis bahawa pada saat dia dijumpai itu, adalah ibarat cahaya kebahagian di hujung terowong…

Keadaan mula berubah.

Pada tahun 1992, nasibnya mula berubah apabila seorang saudagar dan pendakwah daripada Kuwait bernama Abdul Rahman Al-Sumait (may Allah have mercy on him) yang menemukannya, telah memberikan rawatan pemulihan yang rapi kepadanya sehingga dia pulih dan kembali sihat.

Ternyata, Abdul Rahman Al-Sumait seorang yang sangat baik dan budiman. Dia telah menghantar kanak-kanak m4lang tersebut ke s3kolah untuk mendapat pendi.dikan formal serta turut meng4jar beliau menghafal Al-Quran.

Subhanallah, anak m4lang ini yang suatu masa dahulu hampir menemui AJ4L kerana kebul0ran telah menghafal Al-Quran. Malah, dia telah turut menyertai pertandingan HAfazan Al-Quran di peringkat antarabangsa di Somalia, Arab Saudi, Dubai dan juga negara kita, Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.