Digali Semula? Sekurang2 nya Hormatilah, Yang Penting Jaga Diri Untuk Pencegahan Covid19

Untuk Pengetahuan semua yang  mungkin sudah tahu, Kes kematian akibat wabak Covid-19 semakin meningkat di seluruh dunia. Sejak bermulanya kes Covid19 pada tahun 2020 lagi kita sudah melihat kenaikan kes setiap hari yang seperti tidak mungkin akan turun2 menyebabkan negara terpaksa menjalankan PKP serta merta dimana kawalan ini turut menjejaskan ekonomi Malaysia sehingga banyak syarikat atau organisasi terpaksa gulung tikar.

Selain itu, Sudah pasti ramai yang terkesan dengan wabak ini dan bimbang wabak ini akan berjangkit kepada lebih ramai lagi. Ini sudah diduga kerana semakin ramai yang dijaangkiti.

Telah Berlaku satu kejadian di salah sebuah daerah di Indonesia dimana penduduk di salah sebuah kampung di Banyumas, Jawa Tengah enggan menerima jenazah pesakit positif Covid-19 dikebumikan di kampung itu. Agak pelik bunyinya sebab mayat yang sudah dikebumikan sudahpun dikubur, jadi penduduk semestinya tidak perlu lagi risau tentang itu, Yang mereka perlu ambil berat adalah untuk menjalani hidup dengan mengikuti SOP atau cara2 pencegahan Covid19 sahaja.

Menurut Mstar yang dipetik daripada Tribunnews, Dato Bandar Banyumas, Achmad Hussein menolong memindahkan jenazah tersebut ke tempat lain kerana penduduk kampung tersebut menegah supaya jenazah pesakit itu tidak dikebumikan di kampung mereka.

“Kalau virus tu dalam badan manusia dan berada di dalam tanah, ia akan mat1 dengan serta merta”
Penduduk kampung bimbang sekiranya mayat itu ditanam di kampung mereka, risau penyakit itu akan berjangkit dengan penduduk lain. Kalau boleh, sekurang2 nya, hormatilah mayat atau keluarga pesakit yang berada dalam keadaan kesedihan kerana kehilangan ahli keluarga tersayang dalam memperjuangkan keselamatan dari wabak yang menyerang ini.

Hormat Lah Yang Dah Meninggal Tu.. Penduduk Tidak Terima Mayat Pesakit Covid-19, Kubur Digali Semula Sebab Takut Berjangkit.

Post Berkaitan

Leave a Reply