Disangkakan Tunggul Kayu, Ternyata Ia Adalah Muncung Sipembaham Yang Membeku Tapi Masih Bernyawa

Pelawat yang mengunjung terkejut apabila nampak buaya yang beku masih hidup walaupun air disekeliling sudah beku.

Pelawat yang mengunjung di taman perlindungan The Swamp Park North Carolina di Amerika Syarikat (AS) digemparkan dengan pemandangan yang pelik iaitu buaya yang berada di tempat beku masih hidup.

Buaya tersebut hanya mengeluarkan bahagian hidung untuk bernafas, 18 buaya yang berada di pusat itu masih hidup walaupun dalam keadaan paya yang berbeku.

Ramai orang yang terkejut akan keadaan tersbut dan ada yang awalnya anggap itu hanyalah tunggul kayu. Cuaca yang sejuk di Amerika Syarikat tahap rendang sehingga 4 darjah celsius.

George Horward memberitahu iatu pengurus pusat berkenaan mengatakan 18 reptilia mereka berada

“Ia sangat bijak. Menyorongkan hidung ke udara di permukaan paya yang beku untuk terus hidup.

“Keadaan ini dipanggil ‘brumation’ iaitu keadaan tidak aktif oleh reptilia semasa musim sejuk atau tempoh lanjutan suhu rendah,” katanya kepada The Washington Post.

Lazimnya kehidupan ini merehatkan metabolisme dengan tidak makan oleh kerana tidak mempunyai tenaga yang dibakar pada tempoh itu.

Ia juga merendahkan kadar denyutan jantung, sistem pencernaan serta bertahan dalam cuaca sejuk. Kemudian tiba cuaca kembalik pulih normal, reptilia itu akan kembalik semua kepada kehidupan biasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.