‘Kami dah lama nak masuk Islam, Bulu roma saya meremang Melihat dia berada di hadapan Kedai ” Ling Ka Lian

Keluarga Ling Ka Lian yang menerima kunjungan pendakwah dan suk4relawan terkenal, Ustaz Ebit Lew atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Liew, pada Selasa mengakui telah memend4m hasrat untuk memeluk Islam sejak enam tahun lalu.

Ka Lian, 37, berkata, hasrat itu bagaimanapun lama tertangguh kerana kealpaan sendiri yang tidak mengetahui pr0sedur sebenar untuk masuk Islam

Menurutnya, meskipun begitu, sepanjang tempoh berkenaan, mereka tetap cuba mempraktikkan kehidupan sebagai Muslim dengan mempelajari asas solat, berpuasa di bulan Ramadan dan tidak menyentvh makanan serta minuman yang dilar4ng Islam.

“Niat untuk masuk Islam sudah ada sejak dulu lagi dan kami perlahan-lahan belajar, mula-mula sekali kami tinggalkan semua makanan dan minuman yang tidak h4lal.

“Kemudian cuba belajar berpuasa diikuti cara solat, bagi saya perkara itu tidaklah susah sebab hampir 90 per4tus kawan-kawan saya semuanya Melayu dan saya sebenarnya banyak belajar daripada mereka,” katanya ketika ditemui Sin4r Har1an di sini pada Rabu.

Menurutnya, kepercayaan bahawa hanya tuhan yang satu patut disemb4h menguatkannya untuk membawa keluarganya memeluk Islam. “Saya percaya yang kita patut sembah satu tuhan dan ALLAH adalah satu-satunya tuhan yang layak disemb4h. Kepercayaan itu yang mendorong saya untuk memeluk Islam.

“Saya dan keluarga kini berasa sangat tenang kerana niat untuk memeluk agama ini akh1rnya tercapai, apatah lagi ia direstu1 kedua-dua keluarga,” katanya.

Kisah pengislaman Ka Lian bersama isteri, Ting Mei Lee, 32, dan enam anak mereka berusia lingkungan 11 tahun hingga bayi berusia dua minggu tular di m3dia s0sial selepas dik0ngsi Ebit Lew menerusi hantaran di Faceb0ok dan Instagr4m milik beliau.

Keluarga berkenaan memeluk Islam pada pertengahan Oktober lalu dengan bantuan Timbalan Pengerusi Persatuan Cina Muslim (MACMA) Ipoh yang juga Pengerusi Gabungan Dakwah Malaysia Perak, Mohd Hafiz Ng Abdullah.

Ka Lian yang kini menetap di Taman Botani, Ipoh sebenarnya tidak menjangkakan kehadiran Ebit Lew dan mengakui sangat terperanjat melihat kereta membawa pendakwah itu berhenti di hadapan gerai buah-buahan miliknya di Medan Gopeng di sini.

“Bulu roma saya meremang melihat dia ada di hadapan kedai, rasa tidak percaya, sebab itu isteri dan anak-anak saya tidak melepaskan peluang mahu bergambar dengannya.

“Tambahan pula isteri dan anak-anak saya memang peminat ustaz (Ebit Lew), hari-hari mereka tont0n video dik0ngsi ustaz dalam Instagr4mnya sehinggakan pernah menangis apabila ada video yang dit0nton itu menyentuh hati mereka,” katanya.

Menurutnya, menerusi pertemuan singkat itu, banyak perk0ngsian diberikan, paling terkesan apabila Ebit Lew memberikan kata-kata semangat dan menitipkan pesanan agar mereka sekeluarga tidak sesekali meninggalkan solat lima waktu dan berbuat baik kepada semua orang tanpa mengira agama serta bangsa.

“Ustaz (Ebit Lew) cakap dengan cara itu, diri kita akan terjaga dan apa sahaja yang dihajati nanti akan dimakbulkan tuhan.

“Insya-ALLAH, kami akan jadikan pesanan ini sebagai ped0man hidup, mohon semua doakan kesejahteraan kami sekeluarga,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.