Masih Ingat Pelakon Irma Hasmie? Begini Kehidupannya sekarang “tak sangka dah jadi…”

Ini perkembangan terkini Irma Hasmie, tak sangka dah jadi macam ni. Sejuk tengok peribadi dan perwatakan Irma Hasmie. Memulakan karier seni sebagai model dan pelakon, fokus Irma hari ini lebih tertumpu kepada aktiviti dan misi kemanusiaan.

Menjadikan kebajikan masyarakat khususnya wanita dan kanak-kanak sebagai keutamaan, Irma kini merupakan menyandang tugas sebagai Ikon Kemanusiaan Islamic Relief Malaysia dan Ikon Media sumbangan.com. Alhamdulillah!

Di sebalik kesibukannya mengurus keperluan keluarga dan anak-anak yang masih kecil, wanita berusia 40 tahun ini sedaya-upaya memanfaatkan masa dengan usaha meringankan beban insan kurang berkemampuan.

Dalam masa sama, menyampaikan dakwah dan mendidik masyarakat ke jalan diredai Allah SWT.

Salah satu posting Irma yang menarik perhatian Nona ialah mengenai kesederhanaan dalam pelbagai aspek. “Harus sabar dan sederhana namun kadang-kadang sulit untuk dijalankan adalah ketika kita merasakan hal yang tidak enak, maka jangan pernah bersangka buruk kepada Allah. Setiap ujian itu boleh jadi agar kita boleh menaiki tangga yang lebih lagi.

Sukar ya memang sukar, tapi bila kita saling berjemaah MashaAllah hasilnya luar biasa, tanpa sedar muram berganti senyum, penat lelah seakan pudar diubati semangat.

Terima kasih semua. Allah pasti ada ganjaran berserta kasih sayangNya buat kalian di kehidupan seterusnya.”

Berkongsi mengenai rutin kecantikan, “Kebersihan adalah perkara pertama, kemudian penjagaan rapi mengikut kesesuaian produk yang diambil untuk diri. Saya tidak terlalu mengikut trend sehingga menggunakan produk yang tidak bersesuaian dengan kulit sendiri.

Sebagai wanita yang berhijab kita juga perlu menjadi contoh dan menjaga kecantikan. Antara akhlak-akhlak mulia yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW adalah dengan menjaga penampilan diri Baginda SAW di hadapan khalayak ramai.

Hal ini termasuklah bagaimana fesyen baginda ketika berpakaian. Jadi kita sebagai umatnya juga perlu menjaga penampilan tidak kira wanita mahupun lelaki.

Ketika diajukan pertanyaan, bagaimana mahu memelihara kecantikan tetapi tetap patuh syariah? Jawabnya, “Adakah salah untuk kita berfesyen? Allah SWT suka hambaNya yang menjaga keterampilan diri dan kecantikan. Malah Allah SWT menyukai sesuatu perkara yang cantik dan indah.

Nabi SAW tidak melarang seseorang itu untuk berfesyen malah Baginda SAW menerangkan bahawa Allah SWT itu sifatNya cantik dan sukakan kecantikan. Tetapi Nabi SAW melarang kalau seseorang itu berfesyen dalam keadaan angkuh dan s0mbong pada masyarakat sekeliling.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IRMA HASMIE IBRAHIM (@irmahasmie)

Walaupun kita ada kebebasan dalam memperagakan sesuatu fesyen, tidak bermakna kita boleh pakai apa saja pakaian tanpa perlu menghiraukan adab dan tata susila. Islam ada garis panduan bagi seseorang Muslim mahupun Muslimah dalam berpakaian seperti menjaga aurat, tidak jarang dan ketat serta fesyen yang keterlaluan,” tutur Irma Hasmie.

Post Berkaitan

Leave a Reply