Nak kan sesuatu kenalah berusaha, simpan duit sikit-sikit dah cukup baru beli kan senang,… Kain pelekat sekarang jadi Alas, Macam2 helah!

Sekiranya pencuri telah mencuri, maka ia tetaplah dikira sebagai mencuri, tidak kisah berapa nilainya kerana ia adalah satu kesalahan jenayah. Jika mencuri kerana lapar jadi ia Jatuh hukum seperti pencuri lain juga atau buang kes. Mencuri memang satu kesalahan walauapapun desakan yang si pencuri alami.

Satu rakaman CCTV disebuah kedai gadget atau serbaneka perkongsian seorang pengguna Fesbuk ini telah memberikan pengajaran yang berguna.

Seorang lelaki telah mencuri gadget drone yang diamggar bernilai RM1200. Pencuri ini nmapk licik dan pada mulanya hanya melihat-lihat sebelum mengambil barang yang mungkin menarik perhatiannya.

Menyimpan barang curi didalam kain merupakan satu helah yang mungkin berjaya tetapi sedarlah bahawa kamera CCTV sentiasa akan memerhati tingkah laku pelanggan. Jika ada barang hilang, pihak kedai akan sedar dengan hanya mengira stok yang sudah dipamerkan untuk dijual. Untuk mengetahui dan menyiasat kehilangan barang, masa CCTV lah jawapannya.

Kelihatan pencuri di dalam video amat licik dengan memerhatikan keadaan sebelum mengambil barang dan menyimpannya didalam kain pelekat yang dipakainya. Semoga ini menjadi mengajaran kepada semua. Jika mahukan sesuatu, berusahalah mengumpul duit untuk membelinya. Cara mencuri hanya merugikan diri sendiri. Jika tidak tertangkap pun, ianya merupakan satu dosa dan hanya memalukan diri sendiri.

Antara komen daripada netizen.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *