Nenek Beragama Bvdha Tegas Didik Cucu Sampai Khatam Quran. “Saya akui bukan senang untuk besarkan cucu untuk pastikan dia mendapat pendidikan agama yang sempurna…”

Nenek Beragama Bvdha Teg4s Didik Cucu Sampai Khatam Quran. “Saya akui bukan senang untuk besarkan cucu untuk pastikan dia mendapat pendidikan agama yang sempurna…”
Cina atau Melayu sama sahaja… saya menjaga cucu lsIam sejak kecil sampai besar dan sekarang dia sudah berkahwin, anak saya tiga orang masuk lsIam dan saya biasa sahaja (tidak mem4rahi mereka). Cina, India dan Melayu sama buat apa kita berselis1h faham antara satu sama lain?

Demikian kata-kata seorang nenek beragama Bvddha,Tan Guan Neo, 75 yang menjaga cucu perempuan lsIam sejak 23 tahun lalu. Bel1au yang mesra dipanggil sebagai Nyonya Popo berkata, perkara yang membawa perp3cahan kaum dan agama sehingga menimbvlkan ker3sahan dan ket4kutan rakyat di negara ini seharusnya dielakk4n demi memastikan perpadvan yang dinikmati rakyat ketika ini.

Agama dan kepercayaan yang berbeza bukan pengh4lang untuk kita hidup harm0ni, paling penting kena saling menerima kerana tuhan sudah arahkan kita berbuat baik sesama manusia tidak k1ra apa jua agama,” Sudah berpvluh-pvluh tahun Malaysia terkenal dengan kepelbagaian kaum dan agama. Walaupun masy4rakat kita tidak menganvt agama yang sama, tetapi kita berkongsi negara yang sama. Perpadvan inilah yang buatkan negara kita kuat dan un1k,” katanya.

Dia mempunyai lima anak perempuan berusia antara 43 dan 54 tahun yang tiga daripadanya iaitu Faridah Nurul Ain, 54, Nur Hasleena Lee, 52, dan Fatin Nasuha Lee, 43, menganvt agama lsIam selain 11 daripada 15 cucunya juga beragama lsIam. Guan Neo dan suaminya, Lee Nyong Yin yang mningg4I dvnia akibat d3nggi berd4rah lima tahun lepas mengambil tanggvngjawab menjaga cucu perempuannya, Fahira Nabilah Isham sejak cucunya itu berusia empat bulan.

 

Menurutnya yang merupakan Cina peranakan dan pernah menerima Anvgerah Ibu Cemerlang 2015 peringkat negeri Melaka, meskipun berdepan dengan pelbagai cab4ran terutama perbezaan agama selain pandangan se0rang dari masyarakat sekeliling dalam menjaga Fahira Nabilah yang kini berusia 23 tahun, namun dia berjaya menempvhinya.

” Saya akui bukan senang untuk besarkan cucu untuk pastikan dia mendapat pendidikan agama yang sempurna apatah lagi saya agama lain, Fahira Nabilah agama lain, bahkan ramai yang mengg4nggu tetapi saya tidak t4kut, kerana bapa saudara Nabi Muhammad SAW, Abu Talib pun bukan lsIam tapi jaga bag1nda dengan penuh kasih sayang.

” Jadi apa salahnya saya jaga darah daging saya sendiri, lagipun semasa Fahira Nabila bersekolah, saya sendiri memandu kereta untuk menghantarnya ke sekolah agama dan mengaji selain memastikan dia tunaikan solat, berpuasa dan khatam al-Quran,” katanya yang pernah membasuh rumah dengan air tanah dan tidak membela anj1ng sejak menjaga cucunya itu.

Sementara itu, Fahira Nabilah yang merupakan graduan Diploma Sains Kompvter dari Univers1ti Tekn0logi Mara (UiTM) Jasin berkata, gener4si muda perlu mengekalkan kemakmvran dengan menghargai keamanan negara selain tidak mudah terpengaruh dengan anas1r jah4t terutama di med1a sos1al.

” Misalnya, saya dan Popo (Tan) berbeza fahaman, namun kami saling hormat menghormati antara satu sama lain. Paling penting untuk berjaya dalam apa jua cabar4n yang kita hadapi, kita perlu bersatu,” katanya yang sudah berkahwin dengan pasangannya Muhammad Asyraf Abd Rahman, 23, sejak Januari lepas.

Fahira Nabilah mempunyai dua adik lelaki iaitu Fariz Ikmal Isham, 21, dibesarkan oleh keluarga sebelah bapanya Isham Mansor yang telah m3ninggaI dnia pada 2008 manakala seorang lagi adiknya Falah Isyraf Isham, 14, kini tinggal di Rumah Anak-Anak Yatim Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj di Pantai Kundor.

Post Berkaitan

Leave a Reply