(video) Warg4 Emas Terpaksa Bercukur Sekali Atau Dua Kali Seminggu. “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tvlen”

Warg4 Emas Terpaksa Bercvkur Sekali Atau Dua Kali Seminggu. “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tvlen”
PASIR MAS: “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tvlen,” kata Che Halimah Che Mood, 62, wanita warg4 emas yang mempunyai misai dan janggut.

Che Halimah yang diser4ng angin ahmar sejak lapan tahun lalu, mengakui hidupnya dibelenggv masalah itu sejak usia awal 20-an, menyebabkan dia perlu bercukur dua atau tiga kali seminggu agar kelihatan seperti wanita biasa.

Bekas tukang masak yang pernah menempvh kegag4lan rumah tangga sebanyak dua kali, berkata dia sudah berjumpa doktor untuk mengetahui punca masalah dan disahkan mempunyai kadar horm0n testoster0n yang tinggi.

“Selama berpuluh-puluh tahun saya perlu bercukur agar tidak dipandang an3h oleh orang sekeliling. Namun, kini keadaan semakin tervk apabila saya diser4ng angin ahmar menyebabkan lumpvh separuh badan sebelah kiri.

“Saya tiada anak untuk menumpang kasih. Nasib baik adik, Mohammad Kamaruddin Abdullah, 42, dan isterinya, Nur Asmira Che Hussin, 36, sanggup menjaga segala makan dan minum saya serta ibu yang sudah tua, Kalsom Mamat, 93.

“Malah, misai dan janggut saya, Nur Asmira yang selalu bantu mencukur dua atau sekali seminggu agar tidak tumbuh panjang seperti lelaki,” katanya ketika ditemui di Kampung Batu Karang, di sini.

Che Halimah dikunjungi wakil Yayasan Raja Shamri (YRS), Tuan Zaimah Raja Omar yang menyampaikan svmbangan kew4ngan, barangan keperluan, serta lampin pakai buang.

Menurutnya, dia mendapat bantvan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 sebulan yang biasanya digunakan untuk membeli keperluan lampin pakai buang dengan k0s RM250 sebulan.

“Ketika masih sihat dan kuat, saya banyak merantau mencari rezeki termasuk beberapa tahun bekerja di Singapura sebagai tukang masak di restoran di sana. Sebolehnya, saya tidak mahu menyusahkan orang sekeliling, tetapi apakan daya, saya divji dan kini hanya mampu terbaring jika tidak dibantv.

“Sebelum ini, saya tidak terbuka untuk memberitahu orang lain mengenai masalah saya kecvali dengan keluarga terdekat kerana ia membuatkan saya kurang keyakinan diri,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.