Angsa Sedia Mengakhiri H!dupnya Untuk Dibuat Sup, Tapi Bila Nampak Angsa Pemiliknya Batalkan Hasrat… Sedihnya

Dunia yang terbentang luas , segala yang h!dup adalah makhluk yang diciptakan oleh Pencipta. Satu bentuk perasaan pun adalah satu makhluk yang diberikan keistimewaan untuk dirasai oleh setiap satu batang tvbuh manusia.Sekalipun ia adalah sebuah batu , masih boleh membangkitkan emosi tanpa kita ketahui dari mana datangnya.

Sekiranya manvsia mempunyai perasaan, walaupun haiwan yang tidak boleh bercakap bahkan juga boleh mempunyai perasaan yang tidak dapat diterangkan tapi mampu dizahirkan.

Uncle Li, seorang lelaki tua yang bercadang untuk  mem4sak sup angsa yang bakal dik0rbankan setelah memelihara selama 6 tahun lamanya. Sejurus dia membawa p!sau untuk meny3mbelih angsa peliharaannya, ada satu gerakan yang membuatkan dia membatalkan hasrat untuk menikmati sup angsa .”Lupakan itu.”ujarnya

Enam tahun lamanya, jelas terpancar satu perasaan dimana tidak sanggup untuk memakan angsa bertuah kerana rasa sayang dan cinta yang mendalam.Angsa yang  membuat banyak perubahan dalam keluarganya juga satu perasaan yang tidak dapat dijelaskan antara haiwan dan manvsia.

Apabila Uncle Li sedang meng4sah p!sau dan bersiap untuk meny3mbelih,namun angsa itu seolah-olah memahami tujuan pemiliknya. Dia hanya duduk diam menunggu di tanah dan menatap tuannya yang sedang berjalan ke arahnya seperti itulah pandangan kali terakhir kepada pemiliknya.

Apa yang mengejutkan Uncle Li dan keluarganya, angsa besar itu sebenarnya “menumpahkan air mata”.

Beberapa titisan air mata kelihatan mengalir  melalui mata angsa dan jatuh ke tanah. Reaksi angsa membuat Uncle Li berhenti sejenak dan membatalkan  rancangannya  untuk membuat sup angsa .

Tidak disangka-sangka, selepas Uncle Li berkata untuk melupakan hasrat berkenaan, angsa itu seolah-olah bersuara untuk mengucapkan terima kasih kepada Uncle Li.

Kita selalu membaca kesetiaan dan kebijaksanaan anjing dalam memahami sifat manusia.Dari kisah ini dapatlah kita ketahui bahawa bukan hanya anjing sahaja punya rasa tetapi semua haiwan termasuklah angsa yang bertuah ini.

Sumber: Hker.Life.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *