Perwira yang tidak didendang. P0lis terk0rban, selamatkan 27 pelajar dan 9 orang awam.

P0lis Marin Malaysia adalah salah satu pasukan kes3lamatan di dalam c4wangan P0lis Diraja Malaysia. Pasukan yang berkhidmat di bawah J4batan Kes3lamatan Dalam Negeri dan Ket3nteraman Awam ini berperanan menjaga kes3lamatan perairan negara daripada sebarang anc4man yang tidak diingini.

Sebelum ini, menerusi posting di laman sosial oleh Pasukan P0lis Marin, m4yat Angg0ta P4sukan Gerakan Am yang hilang dalam kej4dian bot k4ram di perairan Sandakan, di sini, sudah ditemui oleh pasukan kes3lamatan, pada jam 6.22 petang.

M4ngsa Kop3ral Asman Ongkal yang bertugas di B4talion 15 Sandakan, ditemui tidak jauh dari lok4si kej4dian bot k4ram berkenaan.

Asman adalah antara penumpang bot yang membawa 37 penumpang dari Kampung Tanjung Aru (Pulau Seberang Bandar Sandakan) menuju ke Jeti Pasar Umum Sandakan yang k4ram 6.20 pagi.

Difahamkan, bot dinaiki m4ngsa bert3mbung dengan sebuah bot yang sedang ditunda.

Tindakkan berani beliau yang berusia 40 tahun itu sempat meny3lamatkan 27 orang pelajar dan 9 orang awam sehingga meng0rbankan ny4wanya sendiri adalah sesuatu yang luar biasa dan sememangnya layak digelar Perwira Negara.

Innalillahiwainnahilaihirojiun….

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

Ya Allah ampuni dan rahmati dia, maafkan dia, muliakan kem4tian dia, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga dia di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Al Fatihah ….

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞

Aamiin Ya Rabbal Alamin..

Leave a Reply

Your email address will not be published.