Rahsia keluarga ini terbongkar apabila kereta p0lis hantar adiknya (PHD UTM Skudai) balik rumah.

Kisah seorang pel4jar UTM, Skudai telah menarik mata ramai masyarakat sebelum ini. Pel4jar yang sedang mengikuti progr4m Ph. D dalam jurus4n kejuruter4an awam menjadi perhatian berikutan pemandu kenderaan p0lis IPD bertindak menghantarnya pulang.

Pel4jar berkenaan yang dikenali sebagai Maznah bt Ismail. Kehidup4n sebenar keluarga Maznah akhirnya diketahui umum apabila keluarganya tinggal dalam serba kekur4ngan dan berg4ntung kepada khemah untuk berteduh.

BERTEDUH BAWAH KHEMAH BERSAMA ABANG

Maznah yang terkandas di tempat peng4jian berikutan pand3mik C0v1d akhirnya dibenarkan pulang ke kampung halaman setelah ker4jaan bertindak melonggarkan sy4rat-sy4rat sekatan.

Yang menyayat hati ramai, apabila difahamkan khemah yang didiami Maznah turut diduduki oleh abang kandung, Redzuan Ismail, isteri dan 6 lagi orang anak. Menjadikan ruang kediaman sedikit ses4k.

Menurut cerita, rumah pus4ka peningg4lan arwh ayah mereka hangus terb4kar pada Oktober 2015. Kemudian, setelah ibu Maznah pula “pergi”, Maznah rela hati menyerahkan rumah tersebut kepada abangnya.

BERI PENG4JIAN BAIK BUAT ANAK-ANAK

Redzuan yang hanya bekerja di kilang sawit hanya mampu peroleh RM1,200 sebulan dan terpaksa menyekolahkan enam orang anak.

Disamping itu, Redzuan dan isteri juga ada mengusahakan kebun secara kecil-kecilan demi menampung kekurangan mereka sekeluarga. Anak sulong Redzuan yang berusia 22 tahun kini sedang bel4jar di UIA, Gombak.

Anak keduanya pula bel4jar di Unlversiti Teknikal Malaysia (UTeM) dan anak ketiga lulus4n P0liteknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam.

ADA PIHAK DAH HULURKAN SEDIKIT BANTUAN

Sebelum ini Maznah (kini Redzuan) ada membuat perm0honan untuk dapatkan rumah PPRT daripada pihak berwajib. Namun rez3ki belum tiba, sehingga kini perm0honan mereka belum diluluskan.

Dalam pada itu, dikhabarkan mereka sekeluarga telah pun dikunjungi K3tua Wilayah Timur, Perb4danan BaitulM4l Negeri Sembilan MAINS, iaitu Mohd. Shahrizad Abu Kasim yang juga sempat menyampaikan sumb4ngan dalam bentuk w4ng tun4i segera dan makanan asas.

Kisah Maznah dan abangnya cukup hebat, biar pun hidup dalam serba kekurangan namun mereka masih berusaha memberikan pengajian terbaik buat anak-anak.

Semoga mereka dimur4hkan rez3ki kelak dan mendapat bantuan untuk memiliki rumah sendiri demi keselesaan mereka anak beranak.

 

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *