Sentiasa Bertahajjud & Puasa Isnin Khamis, Jn4zah Pesara Guru Dis0latkan Di Tiga Masjid

Sentiasa bertahajjud dan berpuasa sunat Isnin dan Khamis.

Itulah amalan seorang pesara guru, Abd Samat Abd Ghani yang men1ngg4l dunia akibat s4kit dalam perut, semalam sehingga Allah memuliakan peng4khiran hidupnya apabila jen4zahnya disolatkan di tiga buah masjid sebelum dikebumikan.

Menurut sahabatnya Mohd Nizam Idris, arw4h sangat istaqamah dalam perjuangan Islam sehingga beliau diberikan amanah untuk menggalas tugas sebagai Setiausaha Masjid Jamek Sultan Hishamudin Pekan Sabak dan Pengerusi Lujnah Tarbiyyah Pas Kawasan Sabak Bernam.

Dalam perk0ngsiannya di Fasb0k, Mohd Nizam menyifatkan pem3rgian arw4h sesuatu yang sangat istim3wa apabila jen4zahnya disolatkan di tiga buat masjid di Sabak Bernam iaitu Surau Jumaat Taman Pertama, Masjid Jamek Sultan Hishamudin dan Masjid Bagan Nakhoda Omar.

“Tenanglah sahabat. Berada di negeri yang kekal abadi. Disolatkan di tiga buah masjid adalah sesuatu yang sangat istim3wa. Perginya pada waktu Subuh 1 Rejab akibat s4kit perut hari sebelumnya,” katanya.

Tambah Mohd Nizam, allahy4rh4m pernah berkh1dmat sebagai pegawai khas kepada Adun Sabak, Ustaz Sallehen Mukhyi selepas bersara sebagai guru.

“Saya doakan semoga Allah memberikan ganj4ran syurga buatnya dan diselamatkan daripada hisab dan azab kubur. Al-Fatihah buat sahabatku, Almarhum Cikgu Haji Abd Samat Abd Ghani,” ujarnya.

Post Berkaitan

Leave a Reply