Sering Tayang Perut, Kalau Dipegang Marah Pula, Ini Puncanya Mengapa Kucing Suka Tayang Perut.

Kucing….. seperti yang kita sudah sedia maklum merupakan haiwan anugerah tuhan yang sangat digemari oleh ramai orang untuk dijadikan haiwan peliharaan. Kucing bukan sahaja mempunyai wajah dan sosok yang comel, ia malah mempunyai suara yang comel juga serta karenah dan keletah yang sangat manja.

Tahukah anda sahaja menonjolkan tingkah laku dan gelagat yang menarik, kucing juga mempunyai sifat yang misteri. Tingkah lakunya itu sering dapat kita lihat menerusi lenggok badan mereka. Salah satunya, menunjukkan perut kepada manusia terutama pemiliknya. Meskipun kucing ‘mempamerkan’ perutnya, namun anda perlu mengelak daripada menyentuhnya. Kebiasaannya, kucing akan menggigit, mencakar atau melompat apabila perutnya disentuh.

Ada sebab mengapa reaksi tersebut berlaku, Mengapa kucing mempamerkan perut tetapi tidak mahu dibelai. Ini merupakan beberapa sebab mengapa kucing marah ketika perutnya disentuh atau dibelai.

1.Ia mungkin membuat persediaan untuk melawan serangan musuh

Anjing menunjukkan perutnya sebagai tanda patuh kepada pemiliknya. Berbeza dengan kucing, haiwan ini menunjukkan perut sebagai signal mempertahankan diri. Walaupun aksi si bulus menunjukkan perut dilihat comel, sebenarnya haiwan ini berada dalam keadaan bersedia untuk menyerang. Tanda lain kucing sedia untuk menyerang adalah menjilat bibir, meratakan telinganya, dan membuat bunyi ‘meow’ dalam nada kesal atau mendesis kegeraman.

Ketika sampai ke tahap itu, hindarilah dari memegang perut si bulus agar tidak diserang olehnya. 

2.Kucing sedang bersantai,

Kucing yang sedang berbaring secara terlentang kebiasaannya mahukan masa bersendirian yang santai. Kucing cenderung terbaring begitu kerana mereka sedang bermain dengan mainan kesukaan, baring di tempat yang cerah ataupun bersedia untuk tidur siang. Sekali anda cuba untuk menyentuh perut mereka, anda sudah merosakkan suasana santai si comel ini.

3. Kucing tersebut sedang ber4hi

Kucing yang tidak dimandulkan mempamerkan perut sebagai tanda kasih sayang. Kadang-kala ia adalah tanda stres kerana tidak mempunyai pasangan. Jadi, jika kucing sedang berahi dan menunjukkan perutnya, jangan cuba-cuba usik bahagian itu. Kucing anda tidak akan berasa selesa dengan perbuatan tersebut walaupun niat anda hanya mahu menenangkannya. Sebaliknya beri ruang kepada kucing anda sehingga mereka tenang dengan sendirinya. 

4.Cara kucing mempamerkan rasa percaya kepada orang yang berada disekitarnya. 

Kucing akan mula selesa dan berguling di hadapan pemiliknya kerana sudah mempercayai dan menyayangi tuannya. Selain memegang di bahagian perut, cuba untuk belai secara lembut di bawah dagunya atau tepuk di belakang telinganya. Bahagian perut kucing sangat sensitif kerana mereka merasakan ada serangan sekali gus akan merosakkan kepercayaan mereka terhadap anda. Sumber, mstar

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *