Dil4hirkan T4npa Betis, Jantvng Berl0bang Dan Ada Sebel4h Buah Pinggang Saja. Ini Luahan Hati Ibubapanya

“Syahmi anvgerah Allah yang sangat istimew4 buat saya dan suami, Syed Mohd Yusuf Saiyid Hasan, 40, malah semua urusan saya dipermudahkan sejak melahirkannya,” kata ibu dua anak, Azlindahani Othman.

Azlindahani, 38, berkata demikian ketika menceritakan kisah anak bongsunya, Syed Danial Syahmi Syed Mohd Yusuf, 9, atau mesra dengan panggilan Syahmi yang dil4hirkan t4npa betis, mas4lah jantvng berl0bang dan sebelah buah pinggang saja.

Kisah Syahmi mendapat perh4tian warganet selepas Azlindahani berk0ngsi kisah anaknya itu di Facebook (FB).

Salah satu hantaran yang meny3ntuh hati ialah ketika Syahmi meluahkan hasratnya untuk mempunyai kaki dan ketinggian sama seperti Azlindahani serta abangnya, Syed Nabil Syarifuddin, 13.

Syahmi meluahkan hasratnya itu ketika Azlindahani bertanya apa hadiah dimahukan sempena hari ulang tahun kelahiran pada 5 Oktober lalu.

Azlindahani yang menetap di Taman Jati, Ipoh, Perak berkata, reaksi Syahmi membuatkannya tergam4m dan seb4k kerana menyedari tidak m4mpu untuk menunaikannya.

“Saya sedih kerana tidak mampu tunaikan hajatnya itu sedangkan sejak Syahmi lahir, saya sudah berjanji dengan diri sendiri untuk beri apa yang dia mahuk4n.

“Mal4h, bukan sekali tetapi pernah beberapa kali Syahmi luahkan keinginan sama iaitu berlari dan berjalan seperti abangnya tetapi saya cuba memvjuknya dengan mengatakan dia tidak perlukan semua itu kerana sudah cukup istimewa,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menceritakan perihal Syahmi, Azlindahani berkata, dia dimaklumkan mengenai keadaan anaknya itu sewaktu h4mil lagi.

“Menurut doktor, Syahmi kemungkinan men1nggl dvnia dalam kandvngan atau hanya m4mpu hidup untuk temp0h setahun saja selepas dil4hirkan.

“Ketika h4mil empat bulan, dktor beritahu ada kec4c4tan dalam kandungan dan meminta saya melakukan ujian untuk mengenal pasti sekiranya ada kr0mos0m yang berb4haya.

” Sekiranya ada, dktor akan mengesy0rkan saya menggvgurkan kandvngan tetapi saya enggan lakukan uji4n kerana bimbang,” katanya.

Dia berkata, dengan izin Allah, Syahmi selamat dilahirkan cuma dia mulanya tidak dapat menerima keadaan anaknya itu.
“Saya bimbang dia tidak hidup lama seterusnya menlnggalkan saya tetapi saya dapat semula semangat selepas dktor di Institut Jantvng Negara (IJN) memberitahu jantvngnya boleh dir4wat,” katanya.

Di sebalik kekur4ngan, Azlindahani berkata, Syahmi mudah dijaga kerana pernah dua kali saja dimasukkan ke h0spital aklbat dem4m dan cirlt-birlt.

“Sejak itu, Syahmi tidak pernah jatvh s4kit dan jika ada sekalipun, dia tidak akan ceritakan kepada saya kerana engg4n saya bersedlh,” katanya.

Menurutnya, dia bersyukur kerana seluruh keluarga menyayangi Syahmi terutama anak sulung yang rajin membantu menguruskan adiknya itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.