Tak sangka, kental sungguh gadis manis ini. Nekad jadi rlder untuk menghantar makanan.

Penghantar makanan wanita di Malaysia agak jarang kelihatan tetapi hakikatnya ada. Wanita kini mampu untuk melakukan segala kerj a asalkan mendatangkan rezeki yang halal.

Farah Nur Syifa, 20, memilih untuk beker ja sebagai seorang penghantar makanan (Foo dpanda) sejak habis prak tikal. Lebih mesra dipanggil Fafa, pada awalnya peker jaan ini sekadar sambilan tetapi memandangkan waktu sekarang susah untuk mendapatkan peker jaan dia membuat keputusan untuk melakukan sepenuh masa.

Mula beker ja awal tahun


“Saya ker ja dengan Foo dpanda sejak awal tahun lagi. Saya daftar tahun lepas masa tengah belajar dulu tapi baru dapat masuk awal tahun.

“Awal tahun pulak saya prak tikal, jadi saya buat sambilan lepas dah habis ker ja. Selepas prak tikal, saya terus buat sepenuh masa sebab sekarang ini susah nak dapat ker ja.

“Saya suka ker ja ni, boleh dikira macam hobi juga la. Kadang kadang tu ada pera saan ta kut juga terutama waktu malam, saya pulak perempuan.

“Saya memilih ker jaya penghantar makanan juga kerana minat dengan motosikal sejak seko lah dan mempunyai lesen motosikal pada usia 17 tahun,”.

Ramai pelanggan terkejut


Fafa, 20, berkata, walaupun ker jaya itu didomi nasi kaum lelaki, ia tidak mematahkan semangatnya mencari rezeki sepanjang tempoh Perin tah Kaw alan Perge rakan (PK P) sebagai penghantar makanan.

Katanya, ramai pelanggan terkejut dan janggal ketika dia menghantar makanan kerana kebiasaannya penghantar makanan adalah lelaki.

“Alhamdulillah sepanjang beker ja ni tak ada lagi perkara yang tidak diingini berlaku. Minta dijauhkan,” katanya.

Tambah pela jar Sij il Kemahiran Malaysia (SK M) juru san Tera pi Kecantikan ini berkata dia gembira dapat bertemu dengan berbagai bangsa dan umur pelanggan yang rata-ratanya memberi layanan yang baik.

Gadis berasal dari Ipoh, Perak itu berkata pada awalnya, ibu bapanya bimbang dengan kesela matannya sebagai penghantar makanan, namun dia membuk tikan boleh menjaga diri dan sentiasa mengambil langkah kesela matan semasa menunggang.

Katanya, pada zaman ini, remaja tidak boleh memilih peke rjaan dan sebagai kaum wanita perlu berani meneroka pelbagai bid ang.

“Saya sering mengikuti kon voi kapcai bersama kum pulan LC Super Spirit dan kali terakhir mengikuti kembara itu pada 5 Januari lalu.

Pengalaman yang paling seronok

“Pengalaman yang menyeronokkan, pelanggan tak kira bangsa dan umur. Mereka ‘spo rting’, ada yang bagi du it raya dekat saya.

“Paling seronok apabila pelanggan faham masa kita lambat hantar sebab kedai makan tengah ramai orang.

“Alhamdulillah, masa puasa haritu ada pelanggan sede kahkan air untuk saya berbuka. Masa tu tinggal dua minit lagi nak berbuka. Rasa dihargai sebagai ‘ri der’ dan bari san hadapan (fron tliner),” kata Fafa.

Dalam pada itu, mempunyai wajah yang cantik membuatkan Fafa tidak terlepas daripada digan ggu oleh kaum Adam.

“Kadang-kadang tu ada ja tapi saya tak layan. Kalau nombor tak kenal, saya akan layan jika dia pelanggan pernia gaan saya.

“Bukan hanya satu ker ja saya buat, ada beberapa lagi yang saya sertai sebagai ej en. Saya juga tolong ibu ju al laksa mee pangkor, setiap hari saya akan hantar di sekitar Ipoh,” katanya menutup perbualan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.