Tular Lelaki Seret Kucing Guna Motor, Kecaman Netizen Undang Lelaki Serah Diri. Namun cerita sebenar orang Tidak tahu…..

SejaK akhir2 ini, Semakin ramai tidak berperikemanusiaan dan berhati kejam terhadap haiwan. Kemunculan berterusan berita mengenai penderaan haiwan di dalam media massa dan sosial memerlukan perhatian serius daripada pihak berkuasa yang berkenaan. Bilangan kes kekejaman terhadap haiwan yang tidak terkawal ini amat mengejutkan tetapi ini hanyalah sejumlah kecil daripada yang sebenarnya berlaku memandangkan kebanyakan kes tidak pernah dilaporkan.

Kekejaman dan pengabaian ini meliputi semua sempadan sosial dan ekonomi. Dari laporan media boleh disimpulkan penderaan haiwan biasa berlaku di kedua-dua kawasan bandar dan luar bandar.Kekejaman haiwan mencakupi pelbagai tingkah laku kejam termasuklah meninggalkan haiwan peliharaan tanpa perhatian sepanjang percutian panjang, merantai haiwan peliharaan sepanjang hayat tanpa sebarang peluang bagi haiwan itu untuk membebaskan diri, menyimbah haiwan dengan air panas, mengabaikannya apabila haiwan itu menjadi buta dan berpenyakit, atau luka akibat dipukul.

Satu video perkongsian seorang pengguna fesbuk ini menarik tontonan umum. Walaupun cerita ini sudahpun kelaur di berita televisyen tetapi ia tular kerana ramai yang tidak berpuas hati.

Video menunjukkan seorang lelaki telah mengheret seekor kucing dalam perjalanan menuju kesuatu destinasi. Mungkin juga lelaki tersebut mahu plang ke rumah, kita oun tidak tahu. Tetapi adakah lelaki tersebut perasan yang kucing dibelakang itu terheret di atas ajalan sepanjang perjalanan? Itu pun kita tidak tahu. Yang kita tahu hanyalah seperti apa yang terakam didalam video mennunjukkan kucing itu terheret. Cerita sebenar daripada lelaki terbabit adalah untuk membawa kucing tersebut ke tempat yang berdekatan dengan tempat makan dikawasan rumahnya supaya senang mencari makanan. Mungkin juga dia sedang membawa kucing tersebut untuk dipelihara tetapi kejadian seperti dodalam video terjadi tanpa disedari. Hatinya baik tetapi sesuatu yang tidak disanagka telah terjadi tanpa disedari.

Apapun lelaki tersebut dikecam oleh para netizen kerana membiarkan kucing tersebut terheret atau diseret. Cerita sebenar disebalik video yang memaparkan haiwan itu doseret mungkin telah membuatkan lelaki tersebut serah diri. Sengaja atau tidak sengaja, itu berada diluar jangkaan kita.

Dibawah adalah antara komen daripada para netizen.

Post Berkaitan

Leave a Reply