Usia Menjangkau 78 Tahun Masih Keluar Mencari Rezeki, Pakcik Jual Sayur Buat Ramai Tersentuh Hati

Usia yang menjangkau 78 tahun sepatutnya perlu berehat menghabiskan sisa hidup di rumah, tetapi lain pula kisah seorang lelaki warga emas yang dipanggil Mbah Dalimin ini.

Demi kelangsungan hidup, pakcik tersebut duduk menunggu pelanggan dengan menjual sayur kangkung tepi jalan di sebuah daerah yang terletak di Kota Surakarta, Jawa Tengah.

Aksi jualan Mbah Dalimin dirakam seorang pengguna laman Instagram, Mas Ahmad Thoric yang memuat naik beberapa keping gambar sehingga meraih perhatian warganet Indonesia minggu lalu.

Menurut Mas Ahmad, pakcik itu akan mula menjual sekitar jam 6 pagi malah gemar bersembang bersama pelanggan terutama mengenai zaman pemerintahan Jepun dahulu.

Walau bagaimanapun, pemuda berkenaan berkata Mbah Dalimin mengalami masalah pendengaran oleh kerana seiring dengan peningkatan usia dimana setiap pertanyaan perlu ditulis melalui buku.

Mengakhiri kapsyen posting itu, dia menyeru orang ramai yang tinggal di kawasan berhampiran agar dapat membantu Mbah Dalimin dengan membeli jualan sayur sekiranya mempunyai rezeki yang lebih.

 

View this post on Instagram

 

My SuperHeroes ^^ Penjemput Rezeki ini bernama: Mbah Dalimin Usia 78 Tahun.. ………………………….. Merasaaa hidupmu susah, berkurangan, maen maenlah kemari, dan ambil Hikmahnya… .. Mbah Dalimin, Penjual kangkung (utk maeman Sapi) di Alkid Solo Sak unting: 2.500 Beliau dr pagi jam 6an pagi udah stand by di lapak.. .. Mbah Dalimin.. Beliau akan bersemangat utk ngobrol ttg jaman Jepang.. Dan uniknya, Setiap pertanyaan yg kita ajukan : Wajib melalui buku yg ditulis besar besar.. Karena beliau mengalami gangguan di Pendengarannya.. .. Dari tulisan tulisan yg kubaca di bukunya, banyak juga yg memberikan tali kasih sekedar utk membayar biaya Kost Mbah Dalimin.. .. Teman teman Solo yg baik hatinya.. Ada kelebihan Rezeki, saged mlipir Alkid Solo (alun alun selatan) pintu utara,.. Mbah dalimin, dengan lapak sederhananya (swipe terakhir), menunggumu disana… . #solongangeni #jelajahsolo #kabarsolo #kelilingsolo #dolansolo #exploresolo #exploresurakarta #kulinersolo #kulinerdisolo #kotasolo #rindusolo #surakarta #pasarkliwon _____________________ *Ada pertanyaan yg jauh lebih penting dibandingkan “dimana anak anaknya? Pertanyaan itu: “Dimana Kita?”

A post shared by Mas Ahmad Thoric (@thoric.idn) on


Rata-rata warganet tersentuh hati melihat gambar tersebut selain mendoakan Mbah Dalimin sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki dalam kehidupan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Mas Ahmad Thoric

Leave a Reply

Your email address will not be published.