Video- Setelah 3 tahun membaca kalam Allah , akhirnya Bandi Amvk sampai ke muka surat terakhir.

Kuala Lumpur: Selepas tiga tahun belajar mengaji al-Quran dari peringkat asas, penyanyi rock popular, Bandi Amvk, 57, bersyukur apabila berjaya khatam, baru-baru ini.

Bandi atau nama sebenarnya Nasabandi Jumat berkata, dia mula mengikuti pengajian sejak pertengahan 2017 dengan seorang ustaz.

“Saya cakap dengan ustaz itu untuk khatam dan dia alu-alukan. Alhamdulillah saya berjaya melakukannya. Selama tiga tahun belajar, dvgaannya memang banyak.

Walaupun boleh membaca al-Quran, saya pilih bermula dengan Iqra kerana nak betulkan tajwid dan mahraj. Itu yang buat jadi Iama tapi tak kisahlah asalkan saya belajar.

“Sekarang, jika membaca surah Yassin saya boleh tahu mana harakat, mahraj dan sebagainya. Saya jadi seronok membaca surah Yassin kerana tahu mana nak berhenti,” katanya kepada Harian Metro.

Bandi yang kini menetap di Johor Bahru berkata, jika ada persembahan di Sabah dan Sarawak, dia sanggup mengambil penerbangan awal supaya sempat belajar mengaji. Ada ketika saya sampai rumah jam 7 malam dan terus mandi serta bersiap-siap kerana kelas bermula jam 8.30 malam.

“Rasa sayang nak tinggaI kerana kalau sudah mengaji memang terasa seronok. Saya nak pesan kepada sesiapa yang nak mengaji al-Quran, kalau boleh peIuk dulu al-Quran, c1um dan jvnjung atas kepaIa.

“Niat dalam hati semoga al-Quran ada dalam hati dan diri kita. Perasannya sangat seronok. Bvkan tak boleh khatam sendiri di rumah tapi khatam di depan guru yang mengajar kita lain rasanya. Ia buat saya berhati-hati dan tak buat siIap depannya,” katanya.

Bandi berkata, dia juga tldak mahu apa yang dilakukannya dianggap seperti menunjuk-nunjuk kepada peminat.

“Rakan saya ustaz Radin meminta izin untuk keluarkan di Facebook. Saya fikir kalau ini saIah satu pemangkin untuk orang belajar baguslah. Tlada niat untuk saya r1ak.

“Saya akan sambung lagi belajar lepas berakhirnya Per1ntah KawaIan Pergerakan (PKP). Saya terIambat khatam kerana biasanya ada persembahan pada Jumaat, Sabtu dan Ahad sedangkan Ahad ada kelas. Itu buat ia jadi tertanggvh. Saya biasanya pulang ke Johor Bahru pada hari Isnin dan esoknya Selasa ada lagi kelas. Kadang-kadang badan terasa Ietih,” katanya.

Bandi mengakui dia pernah membaca al-Quran dalam keadaan mata tertutup kerana terlalu pen4t.

“Ustaz k4sihan melihat saya dan kata tak p4yah datang kalau Ietih. Namun, saya tetap datang kerana sayang nak tinggaI kelas. Lagipun saya tengok orang yang belajar kemudian sudah nak mendahului saya.

“Saya menyeru kalau boleh rakan-rakan dan masyarakat Islam yang lain belajar mengaji al-Quran kerana kita sebenarnya dah nak sampai penamat. Sekvrang-kvrangnya kita ada bekalan nanti,” katanya.

Dalam situasi pndemik C0v1d-19, Bandi kini membantu memasarkan perniagaan karipap sejuk bekv hasil air tangan isterinya.

Video:

Post Berkaitan

Leave a Reply