Air Mata Ibu BerIinang Dit1nggalkan Di Tepi Jalan,”- W4rga Emas Berkerusi R0da Ditemui Di Tepi Jalan

Ibu adalah perm4ta hati setiap keluarga, ibu jugalah tempat mengadu kasih dan syurga untuk kita. Namun, apa yang jadi kepada seorang w4rga emas ini cukup mem1lukan hati.

Perk0ngsian ini daripada Lemb4ga Z4kat Selangor yang telah membantu seorang ibu tua berkerusi r0da dipercayai dit1nggalkan di tepi jalan bersama-sama beg pakaian.

Petikan daripada Lemb4ga Z4kat Selangor perjelaskan isu ini.

Air mata ibu berl1nangan bila dit1nggalkan di tepi jalan
Kami menerima info dari orang awam yang terjumpa seorang wanita wrga emas berkerusi r0da dit1nggalkan berseorangan di tepi jalan berserta lamp1n pakai bvang dan beg pakaian.

Skuad Saidina Umar (SSU) Z4kat Selangor serta Ketua Operasi Agihan Daerah Kuala Langat bert1ndak segera turun pada jam 8.30 malam tadi bagi meny4ntuni wanita ini.

Hasil sias4tan mendapati beliau merupakan asn4f fak1r kami dan masih mempunyai keluarga. Usaha menghubungi keluarga berjaya dilakukan namun tidak mendapat kerjasama yang baik apabila tiada seorang w4ris yang svdi menjempvtnya kembali ke rumah dengan pelbagai alasan.

Oleh kerana keadaannya yang kvdung sebelah kaki serta ingatan tidak berapa baik, kami terp4ksa menyer4hkannya untuk t1ndakan lanjut pihak polis di bawah bidang kuasa pihak berwajib.

Pihak polis menggunakan bidang kuasa mereka dengan menghubungi anaknya serta akan menjalankan sesi rundingan mengikut kep4karan mereka. Anaknya bersetuju akan hadir ke balai polis untuk mengambil ibu ini kembali.

Namun, sekitar jam 3 pagi, anaknya membuat keputusan tidak boleh menjaga ibunya lagi dan pihak polis terpaksa menghvbungi pusat jagaan w4rga emas yang datang menaiki ambulans untuk membawa ibu ini ke hospital bagi pemer1ksaan kes1hatan dan sar1ngan C0vid-19.

Hati mana yang tidak tersentvh apabila ibu ini masih mend0akan yang terbaik untuk anaknya

“..dah lama acik tak jumpa anak, anak acik baik orangnya”. Kami cuba menyembvnyikan rasa seb4k kami kepada beliau. Mungkin ada kisah keluarga yang hanya mereka sahaja mengetahuinya.
Kami ser4hkan ibu ini mengikut prosedur dan kita tempatkannya di Pusat Jagaan W4rga Emas dengan kebenaran anaknya dan semua k0s akan dit4nggung oleh pihak Z4kat Selangor.

Terima kasih kepada orang awam yang menyampaikan info kepada kami. Juga buat pihak Pusat Jagaan W4rga Emas Baitul Mawaddah dan Pusat Jagaan w4rga Emas SRA serta pihak Balai Polis Sri Muda yang bekerjasama dari malam hingga ke awal pagi dalam menguruskan kes ini.

Marilah sama-sama kita d0akan semoga usaha ini mendapat keberkatan dari Allah dan ibu ini dapat dijaga dengan penuh kasih sayang.

Kisah ini mengingatkan kami kepada f1rman Allah yang bermaksud :

“Dan Tuhanmu telah per1ntahkan, supaya engkau tidak menyemb4h melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika s4lah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan pel1haraanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan k4sar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah engkau men3ngking menyerg3h mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mul1a (yang bers0pan s4ntun).

Dan hendaklah engkau merend4h diri kepada keduanya kerana bel4s kas1han dan kasih sayangmu, dan d0akanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cvcurilah r4hmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencvrahkan kasih sayangnya memel1hara dan mend1dikku semasa kecil.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.