Aku Tak Ingin meminta apa2, tetapi apa yang bakal terjadi kepada Anakku!

Ingat Kisah Kak Ros? Sebelum Ini ‘Ters4dai’ Di Luar Rumah Bersama 10 Anak,Hari Pertama Berniaga Di Bazar Dapat Untung Lebih RM800!

MASIH ingatkah anda dengan kisah Kak Ros, seorang ibu kepada 10 anak yang terp4ksa keluar dari rumah sewanya seminggu sebelum Ramadan yang lalu?

Kisahnya v1ral dan mendapat perhatian ramai selepas dik0ngsikan oleh seorang pemuda Cina, Keow Wee Loong menerusi laman Instagram lebih seminggu yang lalu.

Jika sebelum ini kehidupan Kak Ros atau nama sebenarnya Rosliza Hassan begitu tervmbang amb1ng dengan pendapatan yang tidak seberapa, kini sedikit demi sedikit wanita itu mampu bangk1t hasil pert0longan ramai pihak.

Selain Wee Loong, antara individu terawal yang tampil membantu Kak Ros adalah Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong dan Adun Machang Bubuk, Lee Khai Loon.

Bukan sahaja mencarikan tempat perl1ndungan yang selesa untuk ibu itu bersama 10 anaknya, malah mereka membantu Kak Ros bangk1t dengan menjana pendapatan sendiri melalui berniaga di bazar Ramadan.

Adun Machang Bubuk, Lee Khai Loon turun padang membantu Kak Ros membeli barang persiapan untuk berniaga.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Wee Loong berkata Kak Ros secara rasminya mula berniaga di Bazar Ramadan Alma, berdekatan dengan tempat tinggal barunya di Machang Bubuk, pada hari kedua Ramadan (Rabu).

“Perancangan untuk Kak Ros berniaga di bazar Ramadan sudah saya rancangkan ketika mula-mula membantunya pindah minggu lalu. Hasil perbincangan bersama YB Steven dan YB Khai Loon, kami sepakat bantu Kak Ros carikan peluang untuknya berniaga di bazar Ramadan.

“Dan YB Khai hubungi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) untuk mendapat satu tapak untuk Kak Ros berniaga di bazar Ramadan Alma. Kak Ros menjual beberapa menu seperti ayam goreng, pasembur, sosej dan juga minuman seperti laicikang.

Khai Loon membantu Kak Ros dari segi m0dal dan juga mendapatkan tapak berniaga di bazar Ramadan.

“B4yangkan dalam masa seminggu, daripada keadaan Kak Ros yang terp4ksa keluar rumah dan kini dia bangk1t untuk keluarga. Siapa sangka jualan pada 1 Ramadan yang kita anggap sebagai percvbaan, Kak Ros mendapat kevntungan RM700!” cerita Wee Loong yang juga jurugambar bebas.

Tambah Wee Loong, dia bersama-sama Khai Loon membantu wanita tersebut daripada menyediakan bahan-bahan, peralatan dan m0dal untuk peringkat permulaan.

Bayangkan dalam masa seminggu, daripada keadaan Kak Ros yang terp4ksa keluar rumah dan kini dia bangk1t untuk keluarga.

“YB Khai Loon sendiri tvrun padang membeli kelengkapan untuk Kak Ros berniaga. Saya kata kepada dia, ‘Kak Ros jangan bi1mbang pasal anak… saya boleh bantu jadi nanny dan pastikan mereka semua cvkup makan’. Saya mahu dia fokus berniaga.

“Sambvtan di gerai Kak Ros pada 1 Ramadan lalu sangat mengg4lakkan. Mujur dua orang anaknya turut membantu ibu mereka di gerai. Saya cadangkan kepada dua anaknya yang kerja di kedai makan supaya berhenti kerja dan bantu ibu mereka.

“Sebab dengan sambutan yang diterima, bisnes Kak Ros boleh berkembang dan pergi lebih jauh,” kata pemuda berusia 33 tahun itu lagi.


Selain Wee Loong, Steven dan Khai Loon merupakan antara individu yang banyak membantu Kak Ros.

Menurut Wee Loong, jualan pada hari kedua Ramadan iaitu hari pertama Kak Ros secara rasminya berniaga, jumlah keuntungan yang diperoleh begitu menggalakkan iaitu sekitar RM847.90.

“Kak Ros memang sangat gembira dengan bisnes baharunya. Kami berharap agar sepanjang Ramadan dan pada masa depan, bisnes Kak Ros terus mendapat sambvtan dan semakin berk3mbang,” kata Wee Loong lagi.

Pemuda Cina menangis jumpa ibu 10 anak bersama longgokan barang di luar rumah sewanya, terus terfikir ‘bagaimana nak sambut Ramadan?’


“SAYA sendiri men4ngis melihat keadaannya… mereka hanya makan nasi dengan kuah kari k0song yang entah berapa lama disimpan.”

Demikian kata Keow Wee Loong, pemuda yang berkongsi kisah mengenai nasib m4lang yang menimpa seorang ibu 10 anak bernama Rosliza Hassan atau Kak Ros.

Perk0ngsian yang dibuat oleh Wee Loong, seorang jurugambar bebas di laman Instagram pada Ahad menjadi viral kerana benar-benar menyentvh hati ntizen yang terkesan dengan pender1taan wanita tersebut.

Berkongsi cerita dengan mStar, pemuda berusia 33 tahun itu berkata, segala-galanya bermula pada pagi Ahad ketika dia dalam perjalanan untuk membeli sarapan pagi.


Wee Loong tidak dapat men4han seb4k sebaik sahaja dia melihat isi kandvngan peti ais di rumah Kak Ros.

“Saya ternampak anak kecilnya berlari-lari ke jalan dan kemudian ternampak Kak Ros di samping l0nggokan barang-barang serta perabot di luar rumahnya. Saya segera mendekatinya dan bertanya mengenai apa yang berlaku.

“Menurut Kak Ros, dia perlu segera keluar dari rumah sewa itu kerana pemiliknya sudah menjual kepada pembeli yang baru. Sambil bercerita dia men4ngis.

“Kak Ros hanya bekerja sebagai pembantu kedai makan dengan gaji yang tidak seberapa. Dia mendapat bantuan bulanan RM500 daripada Zakat Pulau Pinang (ZPP) dan wang itu yang digunakan untuk membayar sewa rumah.


Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong tampil membantu Kak Ros pada hari yang sama.

“Hanya wang gaji tak seberapa itu dia perlu menyara anak-anaknya bersendirian. Buka peti sejvk, memang terkejvt lihat… hanya kuah kari k0song. Itu saja yang dimakan bersama nasi. Jadi macam mana dia nak pindah ke rumah baru,” cerita pemuda berkenaan.

Wee Loong berkata dia kemudian menghubungi Steven yang juga rakannya dan bercerita mengenai kisah Kak Ros.


Steven membawa Kak Ros dan anak-anaknya membeli bel4h, selain turut mendapatkan tempat perlindungan buat mereka.

“YB Steven datang tak lama kemudian. Pada mulanya saya cuba hubungi pemilik rumah untuk berunding namun akhirnya tak dapat buat apa-apa. Tak dapat bayangkan, tak lama lagi umat Islam nak berpuasa tapi Kak Ros diminta keluar.

“Saya dan YB Steven usahakan cari tempat perlindungan sementara dan berjaya dapat di kawasan sekitar. Kemudian bawa Kak Ros dan anak-anak beli barang rumah serta belanja mereka makan.

“YB Steven dan saya tak kisah keluarkan duit poket kami asalkan nasib Kak Ros terbel4. Dan syukur, kini Kak Ros dah sel4mat masuk rumah baru, hari yang sama,” katanya.

Buka peti sejuk, memang terkejvt lihat… hanya kuah kari k0song. Itu saja yang dimakan bersama nasi.

Malah menurut Wee Loong, ramai insan pr1hatin yang menghvlurkan svmbangan kepada Kak Ros selepas dia memuat naik perk0ngsian di Instagram.

“Saya bern1at nak tolong Kak Ros kerana saya sendiri sewaktu melakukan pengembaraan solo secara jalan kaki tidak lama dulu, sering ditolong oleh orang yang saya temui sepanjang perjalanan.

“Walaupun tak saling mengenali tapi mereka t0long saya malah ada yang nak beri wang ringgit. Saya terharu sebab sikap pr1hatin mereka tidak mengambil kira k4um ataupun agama,” ujarnya lagi.


Wee Loong terdorong untuk membantu Kak Ros kerana dia terken4ng betapa prihatin masyarakat Malaysia menghvlurkan bantuan ketika dia melakukan pengemb4raan solo sebelum ini.

Dalam pada itu Wee Loong berkata dia dan Steven sedang membuat perancangan untuk membantu Kak Ros agar wanita itu dapat menjana pendapatan bagi menyara keluarganya.

“Kami ada berbincang.. Kak Ros perlu dibantu, diberikan ‘panc1ng’ dan ajarnya untuk ‘memanc1ng’. Antara ideanya adalah mendapatkan Kak Ros peluang untuk berniaga di bazar Ramadan.

“Dengan cara ini Kak Ros akan mampu mencari pendapatan untuk kegunaan keluarganya kelak,” ujarnya lagi.

Post Berkaitan

Leave a Reply