Dik kenapa kau buka peti ais di siang hari ni, bila kantoi ini yang dibuatnya

Pandal Kav Menjwab. Rakaman Adlk lni Kant0i Tak Pvasa Slap Berltahu Lagl Alr B0tol Tu Untvk Apa

Ibadah puasa bukan perkara mudah bagi kanak-kanak namun menjadi tugas ibu bapa untuk mend.idik mereka tentang puasa sebelum masuknya bulan Ramadan.

Ada beberapa cara untuk mengajar mereka tentang puasa yang sesuai dengan usia mereka.

Ia penting bagi membolehkan anak-anak berada dalam keadaan bersedia dan tidak terk.ejut apabila tidak boleh makan dan minum sepanjang hari.

Paling utama, memberitahu mereka tentang sebab dan kepentingan berpuasa.

Ibu bapa boleh menjelaskan bahawa berpuasa itu bukan sahaja men.ahan n.afsu makan dan minum tetapi juga bulan amalan seperti solat terawih, sahur dan berbuka puasa.

Sebaik-baiknya jangan p.aksa mereka untuk berpuasa penuh terutamanya yang masih kecil sebaliknya biar mereka mencuba ikut kem.ampuan.

Cuci Muka

Seperti satu rakaman video ini, tidak dipastikan dimana lokasi diambil tetapi boleh dilihat seorang individu men.egur seorang kanak kanak sedang minum air tetapi jawapan yang diberikan cukup menghiburkan.

Ketika mengajar anak-anak berpuasa, ibu bapa perlu membiarkan anak-nak melakukan akti.viti yang biasa dilakukan termasuk bermain dengan rakan-rakannya.

Jangan mel.arang mereka hanya kerana b.imbang mereka akan berasa lapar. Jika terlalu banyak la.rangan, mereka mungkin akan s.alah faham tentang k.onsep berpuasa.

Akti.viti itu juga boleh membuatkan mereka terlupa tentang rasa l.apar dan tidak meminta untuk berbuka.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *