Allah bayar cash! Dia ingat takde orang nampak. Dia hanya duduk atas kereta je, macam tak percaya apa lelaki ini buat.

Selalu kita terbaca yang kucing adalah haiwan kesayangan Nabi Muhammad. Kucing yang memounyai sifat manja dan lucu ini menjadi kesayangan pencinta kucing dan menjadi haiwan yang paling digemari oleh orang ramai untuk dipelihara dirumah.

Secara umumnya, Islam mewajibkan berbuat ihsan kepada kesemua makhluk meliputi manusia, tumbuhan, dan juga haiwan. Berbuat ihsan kepada haiwan seperti kucing adalah wajib hukumnya dalam erti kata tidak meny4kiti dan menz4limi haiwan tersebut.

Satu video daripada pengguna fesbuk telah menarik tontonan netizen dimana seorang lelaki telah mengh3mpas seekor kucing yang tengah duduk diatas keretanya. Video diambil dari rakaman cctv menunjukkan lelaki tersebut menuju ke kereta dan ternampak kucing berada diatas hadapan keretanya. Mungkin kerana terlalu m4rah, dia mengambil kucing tersebut lalu membuang seakan menghempas kucing tersebut ke tempat lain sebelum masuk kedalam keretanya.

Kan lebih elok sekiranya dihalau dengan elok daripada dih3mpas sebegitu. Perkongsian video tersebut telah menjadi perbualan netizen agar kita tidak patut bertindak sedemikian terhadap haiwan. Lainlah kalau kucing tersebut bertindak qgresif, mungkin kita tiada pilihan. Tetapi kucing tersebut hanya duduk di situ & tidak melakukan apa2.

Diharap kita dapat muhasabah diri untuk tidak terlalu mengikut hati & perasaan ketika berada dalam keadaan terlalu m4rah akan sesuatu yang berlaku terhadap diri kita.

Dibawah adalah antara komen daripada para netizen.

Post Berkaitan

Leave a Reply