Arwah seorang yang cerdik. Dulu buat Budu belakang rumah kini dia tinggalkan l3gasi besar hingga mampu di p4sarkan luar negara.

Ismail Jusoh, 69, peng4sas budu cap ketereh mengh3mbuskan nafas ter4khir di sisi ahli keluarganya di w4d H0spital Univ3rsiti S4ins Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Menurut anak Ismail, Mohd Izuan, 33, ayahnya dimasukkan ke HUSM disebabkan tekanan d4rah rendah sebelum keadaannya semakin l3mah dan pem3riksaan lanjut d0ktor mengesahkan allahy4rham mengid4p k4nser d4rah tetapi masih di peringkat awal.

“Ayah menjalani k3mot3rapi tetapi keadaannya semakin lemah mungkin disebabkan sebelum ini dia pernah menjalani pemb3dahan jantung.

“J3nazah dik3bumikan di Tanah Perku.buran Islam Kampung Ketil, Tumpat.

Allahy4rham meninggalkan seorang isteri, Kamariah Husien, 65 dan lapan anak.

Sebelum menlnggal dunia, arw4h sempat berpesan kepada anaknya supaya menjaga baik kil4ng budu yang diusahakannya sejak 40 tahun lalu.

“Dia meminta kami menjaga sebaiknya perus4haan budu itu dan teruskan l3gasi sehingga ke cucu-cicit.

“Ayah sudah lama tidak turun ke bengkel kerana kesih4tan tidak mengizinkan dan kami lima beradik menguruskan secara l4ngsung, manakala tiga lagi turut memantau,” katanya.

Anaknya, Mohd. Izwan Is­mail, 33, berkata, pesanan ter­akhir Allahy4rham sentiasa ter­ngiang-ngiang di telinga dan menjadi pemb4kar semangat untuk dia dan tujuh adik-beradik lain bagi memajukan perni4gaan keluarga tersebut.

“Dalam keadaan lemah, ar­wah ayah pesan, jaga molek ki­l4ng budu kita ini. Biar berterusan sampai ke cucu-cicit. Kami nekad akan turuti pesanan ayah dan pastikan Budu Cap Ketereh terus berkembang ma­ju,” katanya .

Hasil K4jian Budu oleh P4kar-p4kar makanan di Luar Negara

  • K4jian p4kar pemakan J3pun, Am3rika Sy4rikat, N3w Z3aland dan J3rman mendapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antloksldan yang mampu mem3rangi pelbagai peny4kit termasuk k4nser.
  • Pengk4ji Univ3rsiti Carolina Utara, Amerika Syarikat mengatakan unsur g3nestin dari phyto3strogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan menc3gah b4rah p4yu d4ra.
  • satu ujl k4ji rambang mendapati pengambilan budu sebanyak 150g sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar k0lesterol ke tahap luar jangkaaan.
  • Budu berpotensi mencegah clrit blrit dan penurunan kol3sterol d4rah, begitu juga peny4kit jantung dan hip3rtensi.
  • Did4kwa budu boleh menjadikan seseorang lebih pintar kerana ia meransangkan s3l otak. Ia juga membantutkan pertumbuhan b4kteria yang menyebabkan masalah kembung perut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.