Awan dah gelap, nampak nenek terkial-kial tolak cucu atas troli penuh dengan tin kosong.

PERJALANAN pulang wanita ini pada Selasa membawanya kepada satu situ4si yang tak disangka-sangka.

Pada hari itu Nur Khairina Kassim, 31, yang baru selesai menjalani r4watan gigi melihat seorang wanita berusia sedang menolak troli yang di dalamnya ada seorang kanak-kanak lelaki di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Tertanya-tanya akan identiti mereka, dia yang mesra disapa Khairina meminta rakan yang sedang memandu kereta agar berpatah balik untuk bertemu dengan wanita dan kanak-kanak itu.

Hari Nak Hujan

“Masa tu saya lihat langit dah gelap macam nak hujan. Jadi saya minta p4rtner saya untuk berpatah balik. Sejujurnya memang rasa sebak tengok dia tolak troli di jalan.

“Sebelum saya berhenti, ada dua motosikal dan sebuah kereta berhenti jumpa wanita itu. Bila saya turun, saya tanya dia nak ke mana? Katanya dia tinggal di sebuah PPR (Pr0gram Perumahan R4kyat) berhampiran.

“Kanak-kanak itu merupakan cucunya. Dalam troli, saya nampak ada kotak, tin kosong dan botol. Saya pun tak sempat tanya banyak. Tapi sempat hulurkan sedikit sumb4ngan w4ng kepadanya.

“Dia macam terkejut. Kalau tengok balik video tu, nampak dia tenung dult, mungkin ada kesus4han yang tak diceritakan kepada kita,” imbasnya lagi.

Menurut Khairina yang menetap di W4ngsa Maju, pertemuan singkat itu cukup memberi kesan em0si kepadanya memandangkan situasi sukar p4ndemik C0vid-19 yang masih belum berkesudahan.

Malah katanya, dia kini lebih peka dengan keadaan sekeliling dan cuba membantu mereka yang memerlukan semampu mungkin.

Khairina turut berkongsi kisah pertemuan itu menerusi aplikasi TikT0k miliknya.

“Saya tahu ramai yang terkesan sejak p4ndemik. Sekarang kita jadi lebih prihatin. Jalan-jalan naik kereta pun tak buka radio, tapi mata pandang kiri kanan, cari b3ndera putih.

“Sekarang jadi makin s3nsitif. Kita kena sentiasa lihat sekeliling, jika ada yang memerlukan. Kalau dulu naik kereta fikir nak ke destinasi saja.

Situasi Sekarang Kena Lebih Prih4tin

Saya ceritakan semula kisah wanita tolak troli itu, ramai yang men4ngis.

“Sekarang kita kena cari mereka yang sus4h kerana mungkin ada yang m4lu nak meminta, atau tiada cara dapatkan b4ntuan. Jadi kita pun kena mainkan peranan,” ujarnya yang juga peng4sas pr0duk minuman di3t kesih4tan sejak enam tahun lalu.

Kata Khairina, pihaknya juga ada ranc4ngan untuk memb4ntu 100 keluarga kurang berkem4mpuan di sekitar W4ngsa Maju yang mana usaha murni itu akan dimulakan pada Sabtu ini.

“Kita dah siap poster sebenarnya, pr0gram itu akan dimulakan pada Sabtu. Cuma kebetulan terjumpa nenek yang tolak troli tu dulu.

Khairina pada Sabtu ini akan memulakan pr0gram b4ntuan kepada golongan mlskin di sekitar W4ngsa Maju.

“Kiranya nenek tu yang jadi permulaan kepada pr0gram ini. Tapi secara rasminya saya akan mulakan pada Sabtu ini.

“Pada Selasa malam, saya ada buat k3las online dengan team saya. Sekitar 80 orang. Saya ceritakan semula kisah nenek tolak troli itu, ramai yang men4ngis,” ujarnya lagi.

Khairina mengaku dia kini lebih peka memandangkan ramai insan yang terkesan dengan p4ndemik yang melanda.

Di aplikasi TikT0k, video nenek menolak troli bersama cucunya sehingga kini meraih lebih 350,000 tontonan.

Malah, rata-rata komen menzahirkan rasa s3dih dan slmpati, tak kurang juga yang meluahkan hasrat untuk membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.