Ikan Raksasa Opah Zaman Silam Muncul Kembali Terdampar Di Gigi Air. Salntis Hairan.

Dunia telah digemp4rkan dengan kemunculan seekor ikan gergas1 berwarna oren yang mana spesies ini dilihat agak besar jika dibandingkan dengan ikan yang seakan sama dengan sp3ciesnya sebelum ini, didapati terdampar di sebuah pantai di utara Oregon, Am3rika Syarikat.

Penemuan Ikan tersebut amat menarik perhatian bukan hanya kerana saiznya yang boleh dikatakan agak besar tetapi juga kerana struktur badannya yang unik serta mempunyai warna yang sangat menarik dengan sisik berwarna oren dan ekor oren kemerahan.

Satu laman web melaporkan yang beberapa k4kitangan daripada Seaside Aquarium telah menggelar ikan gergas1 berbentuk bulat dengan sisik berwarna oren itu sebagai opah.

Opah merupakan sejenis ikan yang berd4rah panas yang pada masa yang sama juga dikenali dengan nama`moonfish’.

Tiffany Boothe iaitu Pen0long P3ngurus Seaside Aquarium menyatakan yang ikan yang digelar opah tersebut mempunyai timbangan seberat 45 kilogram (kg) dengan panjangnya berukuran kira-kira satu meter sekaligus merupakan ikan yang pertama seumpamanya pernah ditemukan di kawasan pantai itu.

Boothe menambah yang pih4knya tidak begitu pasti bagaimana ikan itu m4ti dan terdampar tetapi menyatakan ikan itu sebenarnya berada dalam keadaan baik sebelum terdampar.

P3ngurusan Seaside Aquarium baru-baru ini juga telah memuat naik maklumat tentang penemuan ikan gergasi yang digelar sebagai Opeah itu di laman Fesbuk milik mereka.

Ahli bi0logi dari Pent4dbiran Atm0sfera dan Lautan Nasi0nal (NOAA) Perikanan memberitahu portal Stuff yang para p4kar percaya bahawa kemungkinan perubahan iklim adalah antara faktor penemuan ikan gergas1 itu terdampar di pantai itu. Ini kerana spesies ikan tersebut biasanya ditemukan di perairan tropika dan juga sub tropika.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *