Berhadapan Hukum4n M4ti, Freddy Budiman Sempat Khatam Al-quran 7 Kali Sebelum Dijatuhkan Hukuman

Berhadapan Hukum4n M4ti, Freddy Budiman Sempat Khatam Al-quran 7 Kali Sebelum Dijatuhkan Hukuman
Mungkin ada yang beranggapan bahawa jika seseorang sudah dimasukkan ke penj4ra, ia merupakan satu ‘pengakh1ran’ hidup. Pun begitu, penj4ra dan hukvman yang diberikan ke atas mereka sebenarnya membuka satu Iembaran baharu ke arah yang lebih baik.

Sama juga bagi pesaIah yang dihvkum mat1, mereka sebenarnya diberikan peluang untuk bertaubat dan menginsafi diri. Jika ditelusuri, kisah-kisah ‘b4nduan akhir’ ini boleh menjadi pengajaran kepada sesiapa sahaja.

Baru-baru ini, tuIar satu video di TikT0k yang memaparkan kisah mengenai seorang b4nduan di lndonesia yang telah dihvkum mat1 kerana didapati bersaIah memiliki 1.4 jvta d4dah jenis ecsta.sy.

Dikenali sebagai Freddy Budiman, ke$nya menjadi liputan yang meluas di lndonesia pada sekitar tahun 2013. Allahyrham telah dihvkum mat1 di Lembaga Pemasyarakatan Nukambangan, Cilacap, Jawa Tengah pada 29 Julai 2016.

Apa yang menarik perhatian adalah mengenai kisahnya beberapa hari sebelum dihukvm m4ti.

Menurut perkongsian seorang tenaga pengajar di penj4ra yang menempatkan Freddy iaitu Ustaz Fatih, Freddy dikatakan telah khatam Al-quran sebanyak tujuh kali dalam sehari dan menjelang dua hari sebelum dihvkum mat1.

Bukan itu sahaja, dia juga meminta agar kain hltam yang akan menutup mukanya ketika hukvman mat1 dibuka agar dia dapat ‘melihat d0sa-d0sanya’.

Tldak cuma itu, melalui perkongsian anaknya, Fikri, pada bulan Mac yang lalu, mereka sekeluarga sempat makan dan solat Isyak jemaah bersama sebelum Freddy dihvkum m4ti.

“Sebelum solat Maghrib, petugas ada datang memberitahu bahawa waktu untuk kami berjumpa sudah habis tetapi papa meminta untuk dilanjutkan waktu sehingga ke solat Isyak.

“Solat Isyak itu diimamkan oleh papa, habis solat dia berd0a. Aku memeIuk papa dan menangis setelah selasai solat itu,” cerita Fikri mengenai saat-saat terakh1r bersama bapanya lima tahun yang lalu.

Kisahnya sentiasa menjadi bualan di lndonesia kerana Allahyrham menunjukkan tauIadan dan memberikan pengajaran buat yang masih hldup di dunia ini.

Post Berkaitan

Leave a Reply