Berlegar-legar di Kawasan Dihuni Manusia, Beruang Kurus Yang mungkin Kelap4ran ini Seakan Meminta pertol0ngan

Satu perkongsian rakaman amat memilukan sesiapa yang melihat dimana seekor beruang yang sangat kurus berlegar-legar mencari makanan mungkin kerana habitatnya hampir musn4h. Beruang seperti yang selalu kita nampak adalah seekor haiwan yang besar dan bu4s.

Sebelum manusia menjaj4h hampir setiap sudut Bumi, dunia penuh dengan jutaan haiwan dari semua spesies. Fakta yang menjadi bukti, adalah ketika setiap kali manusia mengalami salah satu pertemuan yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan haiwan eksotik.

Baru-baru ini, di sebuah kota di Mexico, kelihatan seekor beruang yang penampilannya sangat menyed1hkan.

Seorang penduduk El Ranchito, di Kotamadya Santiago di Mexico, terserempak dengan seekor beruang hitam yang muncul di jalan.

Beruang yang amat kurus itu kelihatan takut-takut dan penuh waspada, seolah-olah sedang mencari makanan tetapi juga ketakutan karena mengetahui bahwa dirinya sedang berlegar-legar di daerah yang dihuni oleh manusia, penampilannya terlihat sangat menyedihkan.

Haiwan yang malang itu berada dalam keadaan kekurangan gizi dan ianya kelihatan sangat jelas melalui keadaan bentuk badannya yang sangat kurus. Lapar dan defens1f, beruang itu berkeliaran di sekitar daerah sehingga seseorang melihatnya dan bercadang untuk merakamnya dalam sebuah video yang mahu dikongsi di media sosial.

Banyak para pembaca dan penonton menyatakan rasa sedih mereka terhadap apa yang berlaku beruang tersebut yang bulunya juga kelihatan sangat nipis.

Penampakan beruang itu tidak jarang ditemui, karena berdekatan dengan taman nasional. Jadi pemerintah telah sedari awalnya sudah memperingatkan penduduk sekitar akan kewujudan beruang yang berkeliaran itu.

“Beruang hitam adalah spesies yang dilindungi, sehingga jika haiwan tersebut diluka1 bermaksud akan dikenakan tind4kan,” pemerint4h negar4 telah menjelaskan.

Nampak Jelas bahawa beruang yang terlihat dalam video tersebut sangat kritik4l keadaannya dan banyak yang mengatakan bahwa pihak yang berkewajiban harus mencari jalan untuk cara menangani masalah sedemikian tanpa menyak1tinya.

Mungkin akan terjadi sedikit kontradiksi untuk mengeluarkan beruang dari habitatnya untuk merehabilitasinya, tetapi kehidupan haiwan itu benar-benar dalam bah4ya dan seseorang harus melakukan sesuatu untuk membantunya.

Berita ini mengingatkan kita bahwa kita semua bertanggung jawab atas kepupus4n haiwan yang sepatutnya kita pelihara habitatnya.

Post Berkaitan

Leave a Reply