Berpantang m4ut sebelum aj4l, Tak tahu apa punca,..Kereta Tiba2 masuk laluan dan L4nggar penghadang jalan…

Di Malaysia sahaja, Kemalang4n jalan raya antara cabaran sukar yang perlu ditangani oleh negara ini yang merekodkan purata 17 kematian saban hari dengan kebanyakannya membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal. Namun ini tidak mengatakan yang kem4langan kereta tidak tinggi. kemal4ngan kereta juga tinggi yang perlu kalau boleh dielakkan kerana terdapat kemalang4n yang hanya disebabkan oleh pemandu yang sedang menggunakan telefon bimbit ketika memandu.

Namun, pakar percaya kebanyakan kes kem4langan jalan raya dapat dielakkan jika pemanduan defensif menjadi amalan pemandu dan penunggang di negara ini.Ini kerana antara punca kemal4ngan yang dikenal pasti ialah memandu terlalu laju, memandu ketika berada bawah pengaruh alkohol atau dad4h, memandu secara semberono dan pemandu kurang cekap.

Sati perkongsian video daripada pengguna fesbuk ini menunjukkan sebuah kereta dari arah laluan kedua telah tiba-tiba masuk ke laluan ketiga. dengan tidak semena-mena telah melangg4r penghadang jalan dan berlakulah kem4langan.

Jika dilihat, kereta tersebut juga mungkin berada dalam keadaan yang agak terus. tidak pasti akan berita selanjutnya tetapi diharap agar pemandu dan penumpang didalam kereta tersebut berada dalam keadaan selamat dan semoga segala urusan dipermudahkan. Tidak pasti apa punca, tapi sekurang-kurangnya, ada pengajaran disebalik kem4langan ini.

Jika memandu, sila lah jauhkan telefon bimbit anda. Jangan gunakan telefon bimbit untuk google benda-benda lain selain membuat panggilan semasa memandu. Ia sangat bahay4!

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *