Biar Betul!! Penduduk Kata Rasanya Lebih Sedap Dari Ayam Goreng…..

Lelaki Terk3jut Jumpa Katak Sebesar Bayi Manusia, Pendvduk Kampung Kata Katak Ini Lagi Sedap Dari Ayam

Sebenarnya terdapat banyak hidupan haiwan yang biasa kita lihat tetapi jarang dijumpai. Kadang2 ada binatang yang selalunya kita jumpa yang kecil2 tetapi jarang muncul yang dalam keadan saiz yang agak besar.

Katak yang luar biasa besar itu mempunyai berat hampir 1kg dan pertama kali dilap0rkan ditemui di tempat berkenaan pada April lepas ketika muncul di kawasan kampung. Sebenarnya sebelum ini, katak itu juga pernah dilihat oleh beberapa orang.

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Jimmy Hugo, 35 menemui katak gergasi itu ketika sedang membvru b4bi liar di pinggiran Honiara. Menurut Jimmy yang juga merupakan pemilik kilang kayu, dia terper4njat besar apabila melihat katak tersebut di depan matanya.

Dia hampir tidak percaya dengan apa yang dilihatnya dan meng4takan itu adalah katak terbes4r yang pernah ditemui dalam hidupnya. Tambahnya lagi, sa1z katak itu hampir sama dengan sa1z b4yi manusia.

Katak yang bers4iz besar tersebut kemudian dik3nal pasti sebagai katak jenis Cornufer guppyi fr0g dan merupakan salah satu katak terbesar di dunia. Katak jenis ini pernah dijumpai di New Britain di Kepulauan Bismarck dan sekarang di Kepulauan Solomon.

Jimmy Hugo juga memberitahu penduduk kampung menggelar katak itu sebagai ‘ayam belvkar’ kerana ada segel1ntir penduduk kampung gem4r menjadikan haiwan itu sebagai makanan berbanding ayam dan mendakwa rasanya lagi sedap dari ayam. Tambahnya lagi, katak itu tidak mudah untuk dit4ngkap.

Katak Cornufer Guppyi ini teranc4m dengan akt1viti manusia seperti pemb4lakan. Selain itu b4han kim1a dan bah4n pencvci yang dibu4ng ke sungai juga berbah4ya kerana boleh mer0sakkan kulit katak dan menyebabkan kem4tian amfib1a tersebut.

Katak yang terbesar di dunia pada masa sekarang ialah katak Goliath yang beratnya boleh mencec4h 3kg dan 36cm panjang serta boleh ditemui di Cameroon, Afrika dan utara Equatorial Guinea.

Post Berkaitan

Leave a Reply