Bukan Biasa2 , Diam-Diam Semut Bawa Lari Rantai Emas.Tapi Lain Pula Nasihat Yang Diterima Pemiliknya

Semut adalah serangga yang mempunyai rasa kombinasi sosial yang sangat tinggi. Cuba kita lihat kekuatan semut apabila berkerjasama apabila membawa makanan ke sarang mereka.

Biasanya semut akan bekerjasama dengan gula atau beras. Tetapi ia mungkin menjadi perkara yang biasa ditunjukkan oleh penghuni semut di rumah.Tetapi bagaimana jika semut kerjasama bersama mengangkat rantai emas?

Inilah yang dapat dilihat dalam video unik yang dimuat naik oleh akaun Tiktok @ AYakanaya51430.

Ya, Kanaya berjaya rakam sekawanan semut yang bertindak  untuk membawa rantai emas bertahtakan Lionti ke sarang mereka.Semut bukannya mengangkut gula sebaliknya membawa potongan  rantai emas.

Melihat tindakan semut mengangkut rantai emas menjadikan Kanaya pelik tapi benar sambil menggelengkan kepalanya, seolah-olah dia tidak percaya apa yang berlaku di hadapannya.Semut bukannya mengangkut gula sebaliknya rantai emas.

“Tidak boleh nak cakap apa-apa, tetapi serius saya pelik mahu dibawa di mana rantai emas itu dengan angkatan semut,” kata Kanaya dalam video itu.

Walaupun terkejut dengan fenomena yang dilihatnya, Kanaya masih memerhatikan kemana sekumpulan semut ingin membawa rantai emasnya itu.

Kanaya sebenarnya berasa bertuah kerana dia boleh melihat kejadian seperti ini. Kerana, jika tidak, fitnah akan timbul di rumahnya.

“Jika saya tidak tahu semut membawa rantai emas ini, ia akan menjadi fitnah tuduh menuduh dalam rumah ini” katanya.

Video dari usaha kerjasama bersama antara rantai emas mendapat pelbagai komen dari warganet.

Walaupun ia kelihatan unik, warganet turut menasihati dan mengingatkan Kanaya  untuk berhati-hati kerana mungkin dia menghidapi diabetes.

Kemungkinan peluh yang melekat pada rantai tersebut mempunyai rasa manis yang membuat semut yang tertarik untuk mengangkat kerana menganggap ia sebagai makanan.

“Tanda gula atau diabetes yang mungkin.”

“Mungkin semut nak buat pertandingan tarik emas.”

“Kenapa tidak datang ke sarang … Mungkin ada emas di sana ?.”

Sumber: Tiktok.

Post Berkaitan

Leave a Reply