Burung Hantu Bawa Hadiah. Kenapa Agaknya?

Benarlah kata pep4tah ‘H4ncur bad4n dikandung t4nah, budi yang baik dikenang jua’ yang amat sesuai dan tep4t jika ditujukan kepada kisah seekor burung h4ntu ini bersama dengan manus1a yang satu ketika dahulu pernah menyelam4tkannya.

burung hantu

Burung h4ntu ini akan membawa pulang hadiah setiap pagi kepada orang yang pernah menyelam4tkannya ini sebagai tand4 terima kasih.

Pada tahun 2011, seorang lelaki telah terjumpa seekor burung h4ntu dalam keadaan ceder4 akibat dari satu kejad1an yang berlaku di Afrika Selatan. Lelaki tersebut yang juga merupakan seorang penc1nta haiw4n telah membawa burung yang ceder4 itu kerumahnya untuk diberikan sedik1t rawat4n.

burung hantu

Lelaki tersebut mengambil langkah seterusnya dengan menjaga burung h4ntu itu di rumahnya selama dua bulan. Dalam tempoh tersebut, perhubungan di antara kedua-duanya menjadi amat rapat dan akrab. Ia malah turut berkawan baik dengan haiw4n peliharaan lain yang ada di rumah lelaki berkenaan iaitu seekor kuc1ng dan juga seekor burung.

Setelah kecedera4n yang dialami sedikit demi sedikit telah sembuh dan kesihatan semakin pulih, ia telah dibeb4skan oleh lelaki itu ke hab1tat asalnya. Meskipun berjauhan, burung h4ntu yang telah dilepaskan itu nampaknya langsung tidak melupakan budi serta jasa baik lelaki yang pernah merawatnya. Mungkin kerana perhubungan mereka yang sudah terlalu akrab menyebabkan burung h4ntu itu masih terkenang akan budi lelaki berkenaan.

Ini dapat disedari oleh lelaki tersebut yang mana dia mendapati yang selama empat tahun berturut-turut burung ini akan membawa pulang pelbagai jenis buah tangan dari alam semulajadi setiap hari sebagai tanda penghargaan kepada lelaki yang telah menyelam4tkannya itu . Antara hadiah yang sering dibawa adalah t1kus dan anak ul4r. Agak hebat juga hadiah yang dibawa burung h4ntu itu.

Burung h4ntu itu adakalanya akan menunggu lelaki tersebut bangun dari tidur sambil menggig1t seakan menggonggong t1kus tersebut. Burung h4ntu itu juga pada masa yang sama akan berkongsi hadiah yang dibawanya dengan kawan-kawannya yg tinggal bersama lelaki itu iaitu burung dan kuc1ng. Kuc1ng dan burung mungkin sudah tentu berasa gembira dgn hadiah daripada burung h4ntu tesebut. Burung h4ntu tersebut nampaknya sangat baik dan memang tidak melupakan jasa orang yang telah berjasa kepadanya.

Post Berkaitan

Leave a Reply