Cara Tanam Pokok Kantan Dari Rizom, Jangan Frust Kalau Layu. Lepas Sebulan Macam Tak Percaya Hasilnya.

Tahukah anda apa itu pokok kantan? Mesti semua tahu kan? ” Tip Tanam Pokok Kantan Dari Rizom, Jangan Kecewa Kalau Layu. Tunggu Sebulan Baru Nampak Hasilnya

Ramai yang cuba tanam pokok kantan di rumah memandangkan banyak kegunaan dalam masakan. Kaedahnya tanaman biasa adalah dengan membeli rizom kantan sama ada  secara online atau nurseri dan kemudian tanam semula di rumah.

Akan tetapi ramai yang kecewa kerana apa yang diharapkan tak menjadi. Rizom pokok dilihat semakin layu dan mati. Bagaimanapun ujar pengusaha ladang kantan, Sadam Arffain rizom pokok mati selepas ditanam adalah normal. Jangan kecewa.

Jelasnya, batang rizom mungkin nampak layu dan mati tapi hakikat ada benih yang sedang membesar di bawahnya dan hanya akan kelihatan dalam tempoh sebulan atau paling awal 2 minggu.

Berikut adalah perkongsian beliau tentang perkara ini.

Jika rizom pokok kantan yang ditanam mati

Untuk masalah ini saya terangkan khusus buat semua yang pernah atau akan cuba menanam pokok kantan ini.

Rizom kantan sejenis benih bertunas. Batang rizom yang ditanam kebiasaannya akan makin layu/mati seperti gambar di bawah.

Yang asalnya hijau kemudian berubah menjadi coklat. Itu adalah NORMAL. Jangan putus ada kerana Hal yang terbaik sedang menumbuh di bahagian bawah rizom tu.

Tunas baru kebiasaannya akan mula kelihatan selewat satu bulan, paling awal pun dalam 2 minggu tumbuh. Lebih daripada itu mungkin boleh dikira GAGAL dalam prosesnya.

Kegagalan ini mungkin disebabkan oleh berapa faktor contoh;
1. Terlebih siram sehingga berlecak
2. Tidak menyiram sehingga kering.
3. Tanam terlalu dalam.
4. Tanah tidak begitu sesuai.
5. Kebarangkalian menjadi rendah. Tanam 10, 9 hidup.

Sebatang rizom boleh menghasilkan EMPAT mata tunas baru maksimum dan minimum. Cuma keempat-empat tunas itu tidak keluar serentak tapi berperingkat.

Pada yang sedang menaman, moga info ini dapat membantu. Moga tidak pernah mengenali erti putus asa apabila GAGAL. Percaya pada proses pembelajaran.

Post Berkaitan

Leave a Reply