Gara-gara anak kerap melaungkan azan. Rumah diketuk P0lis

Besar cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa yang dikurniakan anak istimewa. Memahami kanak-kanak istimewa ini memerlukan kesabaran dan ketabahan yang besar.

Namun begitu, ramai diantara ibu bapa yang sangat optimis dan tabah dalam membesarkan anak istimewa mereka.

Pasangan ini dikurniakan dua cahaya mata istimewa

Begitu juga dengan sepasang suami isteri ini yang bukan dikurniakan satu mahal dua kehadiran dua orang anak istimewa sebagai penyeri rumah tangga.

Menurut Noordianah Alwi yang dikurniakan dua cahaya mata autiisme, cabaran yang dihadapi bukan sekadar memahami sifat istimewa anak-anaknya, namun ujian paling utama adalah orang sekeliling.

Empat orang anggota P0lis masuk ke kawasan rumah

Beliau turut memuat naik satu perkongsian mengenai cabaran getir yang meninggalkan imp4k besar kepada mereka sekeluarga, sebagaimana yang dikongsikan di Facebook.

Dimaklumkan Iman berbuat bising lagi

Kisah bermula apabila dia menerima panggilan telefon daripada suami memaklumkan empat anggota p0lis hadir ke kawasan perumahan, susulan adu4n daripada jiran mengenai tindakan anak sulungnya, Muhammad Iman Azhar yang berusia 10 tahun.

“Azan (laungan) Iman, diadukan lagi kepada pihak PDRM. Dimaklumkan Iman berbuat bising lagi, umi agak terkejut sebab sejak pukul 11.50 pagi umi sampai rumah, tak dengar pun iman guna mic (pembesar suara)”.

Panjang umi abah terangkan pada polis dan mereka memahami keadaan Iman

“Mic dah lama tak guna sejak kes DBKK (Dewan Bandaraya Kota Kinabalu) datang ke rumah”.

“Anak umi azan manual saja. Panjang umi abah terangkan pada pihak p0lis dan mereka memahami keadaan Iman,” tulisnya yang membahasakan dirinya sebagai umi dalam perkongsian tersebut.

Mereka menulis surat kepada seluruh penghuni terangkan situasi Iman

Tambah beliau, mereka tidak mahu hubungan dengan jiran tetangga bertambah keruh, Noordianah dan suaminya mengambil keputusan untuk menulis surat.

Surat tersebut menerangkan situasi anak istimewa mereka kepada seluruh penghuni di taman perumahan tersebut.

Ia antara cabaran paling suk4r dalam membesarkan Iman

Menerusi laporan satu laman web, Noordianah mengakui ia adalah antara cabaran paling suk4r yang pernah dialaminya selama membesarkan Iman, namun dia mengambil pendekatan untuk bersikap positif.

“Saya sentiasa positif dengan apa juga dug4an yang Allah datangkan melalui anak autiisme saya dan saya perlu fahamkan orang lain jika mereka tidak faham”.

Saya menceritakan Iman sangat obsses dengan azan

“Saya mengambil keputusan menulis surat kepada jiran tetangga yang menceritakan keadaan Iman yang sangat obsses dengan azan, saya juga bawa Iman untuk hantar surat itu ke rumah jiran-jiran”.

“Dua hari selepas itu ada jiran yang temui saya dan memohon maaf dan memberi kata-kata motivasi untuk terus bersabar.”

Saya tetap pos!tif demi anak-anak

“Ya, ia agak ‘berat’ bila rumah didatangi pihak majlis perbandaran dan polis, tapi saya tetap pos!tif situasi ini menuntut saya bertindak wajar dan munasabah demi anak-anak,” katanya.

Noordianah turut memberitahu, Iman disahkan Autiisme Spectrum Dis0rder, Sindr0m Kurang Daya Tumpuan dan H!peraktif (ADHD) and kecel4ruan mood, yang mana dia memerlukan rawatan dan ubat psik4tri setiap hari.

Sementara itu anak keduanya, Nur Imanina Azhar yang berusia lapan tahun pula disahkan mengalami Intell3ctual Disab!lity with Autiisme Spectrum Dis0rder.

Iman t4ntrum jika minatnya dihalang

Jelas beliau lagi, Iman mengalami t4ntrum yang teruk pada sesetengah perkara terutama jika minatnya dihalang, dan tingkah laku yang sangat mencabar seperti sukar tidur malam serta mer0sakkan pelbagai barang.

“Namun Iman sangat cintakan agama dengan disiplin solat, azan, baca kitab, obses pada PA system, berbakat dalam bidang kaligrafi”.

Iman Naib Johan hafazan kategori sekolah rendah negeri Sabah

“Sekarang mula mencipta siaran televisyen dan radio sendiri dan mencipta sendiri channel serta mempunyai teman-teman channel dari Indonesia. Sangat bercita-cita besar untuk menjadi imam dan pendakwah”.

“Pencapaian tertinggi Iman pada tahun ni, Naib Johan hafazan pendidikan khas kategori sekolah rendah negeri Sabah”.

Iman Johan kaligrafi ihtifal ilmi madrasah al mubarak 2020

Selain itu juga, Iman juga merupakan Johan kaligrafi ihtifal ilmi madrasah al mubarak 2020,” cerita wanita berusia 47 tahun ini.

Ibunya bersyukur keadaan Iman kini semakin stabil, berdikari dan boleh menguruskan diri sendiri.

Menurut Noordianah, sumber kekuatan dia dan suami adalah keikhlasan, kesabaran dan jangan sangka buuruk pada takdir Tuhan.

“Allah telah memberi kita ilmu dan pengalaman yang tidak semua orang dipilih melaluinya”.

Jangan terus hukuum ibu bapa tak tahu ajar

“Ambil masa untuk hiburkan diri dengan perkara yang berfaedah dan mendekatkan diri pada Allah seperti kerja amal”.

“Mungkin ramai yang kurang kesedaran tentang autiisme, oleh itu tambah ilmu melalui pembacaan, pendengaran serta sentiasa pos!tif jika melihat perangai kanak-kanak yang luar biasa. Jangan terus huukum mak bapa tak tahu ajar”.

Autiisme yang berbakat adalah aset pakar.

“Saya juga sangat mengharapkan kerajaan mempunyai perancangan yang teliti dalam pembangunan pendidikan, pengembangan bakat dan laluan kerjaya insan autiisme di Malaysia”.

“Autiisme yang berbakat adalah aset pakar yang boleh dilahirkan jika kita bertindak lebih awal membantu mereka,” katanya lagi.

Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan kebaikan kepada semua. Diharap kita lebih bersikap terbuka dalam membantu kanak-kanak istimewa membesar dalam persekitaran yang sihat.

One thought on “Gara-gara anak kerap melaungkan azan. Rumah diketuk P0lis”

  1. Semoga Allah melindungi Insan mulia ini sis.Biarkan beliau melaungkan azan kerana Allah,biakan orang2 yg membenci, mengata.Semoga mereka beroleh Hidayah.Nabi Muhammad semulia mulia Kekasih Allah juga ada yang membenci. Ya Hayyu Ya Qayyum,Birahmatika Astaghitsu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.