Jangan Berat Mulut Menyampaikan Ucapan Takziah Pada Individu Dilanda Ujian Walau Tidak Kita Kenali, Akhirat Nanti Allah Pakaikan Kita Pakaian Kemuliaan

Semua orang tidak akan dapat jangka bila datangnya musibah. Namun, ke semua musibah itu adalah tanda amaran kepada diri kita untuk meninggalkan segala kemungkaran dan kembali bertaubat kepadanya Allah SWT.

Makin hari makin banyak kita terbaca kes-kes yang menyebabkan kematian dan perginya orang tersayang dan di sekeliling kita. Tak kesah lah sama ada ia melibatkan diri kita, ipar duai kita, jiran tetangga mahupun sesama muslim.

Dalam masa yang sama juga , kita berasa berat mulut untuk mengucapkan takziah pada keluar yang diberi ujian kesusahan atau kematian dan memberi alasan kita tidak mengenalinya atau tidak pernah berjumpa langsung. Bak kata orang tak ada kena mengena pun,

Namun tahukan anda,walau tidak kenal macam mana pun ahli keluarga yang dilanda ujian tersebut, rebutlah untuk mengucapkan salam takziah buat mereka yang dilanda musibah itu. Ia kerana hukum mengucapkan takziah adal sunat yang dituntut.

Tahukah dengan hanya mengucapkan Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un (“(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali) saat kita mendengar berita kematian atau ujian itu, Allah akan pakaikan kita pakaian kemuliaan di hari akhirat kelak.

Ini berdasarkan satu hadis diriwayatkan Abu ‘Umarah r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak ada seorang mukmin yang mengucapkan takziah kepada saudaranya disebabkan suatu musibah melainkan Allah SWT akan memakaikannya dengan pakaian kemuliaan pada hari kiamat kelak.”(Riwayat Ibn Majah – 1601)

Takziah dari sudut bahasa merujuk kepada : “Memberikan ketenangan kepada keluarga si mati dan menggalakkan mereka untuk bersabar dengan jaminan pahala (terhadap perbuatan itu) serta mendoakan jenazah si mati yang beragama Islam dan juga doa kepada mereka yang ditimpa musibah.”

Masa yang sama juga, ucapan takziah kepada individu yang kita kenal atau tidak kenal itu adalah dengan cara menyuruhnya supaya bersabar menghadapi ujian kala itu. Seperti ucapan ‘semoga Allah memberikan ganjaran yang besar kepada kamu’ dan seumpamanya.” (Rujuk Hasyiyah Al-Sindi ‘ala Ibn Majah – 1/486)

Ucapan sebegitu menepati anjuran Rasulullah SAW seperti yang disebutkan dalam riwayat daripada Usamah bin Zaid r.a berikut bahawa Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya bagi Allah SWT apa yang Dia ambil dan milik-Nya jualah apa yang Dia berikan. Semuanya ada ajal (tempoh masa) yang tertentu di sisi-Nya. Perintahkanlah dia (perempuan itu) untuk bersabar, nescaya kamu akan mendapat ganjaran.” (Riwayat Al-Bukhari – 7377).

Post Berkaitan

Leave a Reply