Janji ayah nak hadiahkan kereta Kayangan. Bila kereta sampai, dari jauh nampak macam Jazz. Sekali ini yang dapat.

Seorang lelaki tidak berpuas hati apabila bapanya mungkir janji untuk memb3likannya kereta Honda beberapa bulan lalu tetapi hanya b3likan Perodua Myvi sahaja.

Katanya pada suatu hari ibunya memberitahu kereta barunya telah sampai dan dia dengan gembira keluar rumah untuk melihat keretanya itu. Dari jauh perasaan sunggu teruja nampak macam Honda Jazz Namun, kegembiraannya bertukar duka apabila kereta yang dib3li bapanya hanya Myvi.

Tidak puas hati dengan kereta yang diterima, dia berhadapan dengan bapanya tetapi bapanya hanya mentertawakannya. Katanya lagi, mungkin bapanya memb3li kereta tersebut hanya untuk ‘mengusiknya’ sahaja.

Seorang lelaki tidak berpuas hati apabila bapanya mungkir janji untuk memb3likannya kereta Honda beberapa bulan lalu tetapi hanya b3likan Perodua Myvi sahaja.

Melihatkan kereta tersebut bukan seperti yang dimahukan, dia terus masuk ke bilik dalam keadaan m4rah.

Menerusi perkongsian tersebut, lelaki itu meluahkan rasa m4rah bapanya mampu memb3li Myvi secara tunai tetapi tak dapat b3likan Honda yang hanya beza beberapa ribu ringgit sahaja.


“Dia memb3li Myvi tersebut dengan w4ng tunai tetapi tidak dapat memb3li Civic yang hanya bezanya beberapa ribu ringgit? Dia sendiri memandu Volvo yang berh4rga lebih dari RM300k!,” katanya.

Dia turut bertanya kepada bapanya bagaimana dia mahu Myvi sedangkan rata-rata rakannya memandu BMW dan Volkswagens, dia pasti akan menjadi bahan ketawa jika hanya membawa Myvi sahaja.

Katanya lagi, bapanya sudah berjanji untuk menghadiahkan kereta tersebut jika dia berjaya dalam peperiksaan pada semester pertama dan dia juga membantu sy4rikat bapanya dalam hal perakaunan.

Kecewa hanya diberikan Myvi sahaja, dia bermasam muka dengan bapanya lebih seminggu dan enggan bercakap dengannya. Namun hubungan mereka pulih selepas bapanya sering memb3likan makanan kegemarannya dan menghantar mesej kepadanya setiap hari.

“Ketika saya dan ibu keluar, ibu memuji kereta Myvi tersebut kerana sangat selesa. Saya memberitahu ibu saya untuk tidak mahu bercakap tentangnya,” katanya.

Namun, di akhir perkongsian itu dia turut mengatakan bahawa dia dalam dilema kerana mempunyai bapa seperti itu serta mempersoalkan mengapa bapanya tidak mengikut kehendaknya dan melayannya dengan baik.

“Ketika dia sudah tua, saya perlu menjaga dan berbakti kepadanya, jadi mengapa dia tidak dapat memperlakukan saya lebih baik sekarang?,” katanya.

Post Berkaitan

Leave a Reply